Povratak

Prednosti kastracije mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam tri muška mačka od 3,2 i godinu dana. Mačak koji ima 3 godine neprestano piški po kući i tuče ostala dva mačka, ne znam je li ih želi otjerati ili što?! Već dug niz godina imam mačke, imala sam i mačka starog 15 godina koji je nedavno otišao od kuće i uginuo, ali on se nikad tako nije ponašao. Hoće li kastracija pomoći da se ponaša normalno i da ne tuče ostalu dvojicu?


O: Postoji nekoliko dobrih razloga koji idu u prilog kastraciji mačaka. Dijelimo ih u one vezane uz ponašanje i one vezane uz zdravlje.

Što se tiče ponašanja, prednost kastracije je da kod mačaka smanjuje agresiju. Muški hormoni, među kojima je najznačajniji testosteron, odgovorni su za mnoge segmente ponašanja pa tako i za agresiju prema ostalim mačkama. Označavanje teritorija urinom je također normalna pojava kod nekastriranih mužjaka koja će se  nakon uklanjanja testisa smanjiti ili pak potpuno prestati.

Kastrirani mužjaci manje reagiraju i na feromone koje ženke ispuštaju u vrijeme tjeranja pa su automatski i manje izloženi stresu te je manja vjerojatnost da će odlutati od kuće.

Što se tiče samog zdravlja, budući da su takve mačke mirnije i manje se tuku s drugim mužjacima, manja je i vjerojatnost nastanka rana i apscesa koji znaju predstavljati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme. Općenito vrijedi pravilo da kućne, kastrirane mačke vode puno zdraviji i duži život od onih nekastriranih.

Više o učincima i samom postupku kastracije možete pročitati i u odgovorima mojih kolegica ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr