Povratak

Preduvjeti za cijepljenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku staru nešto više od 2 godine. Do sada je nisam cijepila protiv zaraznih bolesti jer sam smatrala da je nepotrebno jer je kućna maca i ne izlazi. Međutim, imala sam uginuće dva mačića prije dva tjedna od panleukopenije pa sam odlučila ipak cijepiti je, no tu nastaje problem jer je maci prije 4 mjeseca dijagnosticiran holangiohepatitis. Maca je bila na kuri antibiotika, na kontrolno vađenje krvi nismo išli jer je njoj vaditi krv nemoguće i prvi put su ju morali uspavati, no obzirom na dijagnozu na taj pothvat više ne pristajem. Mene zanima smije li se takvu macu cijepiti?

Hvala, Edita

O: Cijepljenje je unošenje antigena u organizam sa svrhom da se stvore protutuijela koja će pri susretu sa mikroorganizmom od kojega je načinjeno cjepivo, spriječiti razvoj bolesti. Cijepljenjem se unosi umrtvljeni ili oslabljeni živi  uzročnik bolesti. Na taj način se pobuđuje imunološki sustav organizma na stvaranje protutijela koja će štititi organizam od iste bolesti.

Imunitet se razvija 10-14 dana nakon cijepljenja. Može trajati nekoliko mjeseci, godinu dana ili duže, a sve ovisi o vrsti cjepiva, bolesti, zdravstvenom stanju životinje, odnosno stanju njenog imunološkog sustava.

Prvo cijepljenje mačića obavlja se sa 6 do 8 tjedana starosti, a ponovno cijepljenje sa navršenih 12 tjedana starosti. Daljnja cijepljenja kod odraslih životinja  ponavljaju se jednom godišnje.

Da bi organizam odnosno imunološki sustav adekvatno odreagirao na cijepljenje, životinja mora biti potpuno zdrava i očišćena od crijevnih parazita. Također se ne cijepe gravidne životinje, a ne preporuča se niti cijepljenje životinja koje se tjeraju.

Budući da ne znamo kakav je zdravstveni status Vaše mačke, nije moguće sa sigurnošću tvrditi da neće biti nikakvih komplikacija odnosno da će cijepljenje biti uspješno. Jedini način da se utvrdi je li životinja sada potpuno zdrava je da je pregleda veterinar i napravi potrebne pretrage. Zbog toga Vam savjetujem da se obratite veterinaru koji je liječio Vašu ljubimicu i razgovarate o daljnjem postupku sa životinjom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr