Povratak

Prehrana mačića bez majke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja mačka koja se omacila poginula je prije 5 dana. Njezine mačiće smo pronašli žive nakon 3 dana. Sada su ukupno stari 17 dana. Progledali su. Molim Vas da mi savjetujete čime bismo ih hranili, jer smo ih dosad hranili kravljim mlijekom, ali su ga počeli odbijati. Mia

O: U prva 3 - 4 tjedna majčino je mlijeko mačićima jedini izvor hrane i ima gotovo dvostruko veću nutritivnu vrijednost od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Preporučam Vam da mačićima ponudite adaptirana mlijeka za mace koja, za razliku od kravljeg mlijeka, ne sadrže laktozu (npr."Canina" ili "Beaphar").

Takvim mlijekom trebali biste ih hraniti barem do 45 dana starosti. U dobi od tri do četiri tjedna možete mačiće navikavati na krutu hranu u koju možete u početku dodavati toplu vodu kako bi bila mekše konzistencije ili mlijeko u prahu za mačiće pripravljeno s vodom.

Preporučujem Vam da to bude jedna od super premium hrana za mačiće, kako bi se zadovoljile sve potrebe za dnevnim unosom hranjivih tvari. Takve hrane sadrže sve potrebne vitamine i minerale, sadržavaju i imunostimulatore, kako bi se potaknuo imunološki odgovor i još krhki mali organizam borio protiv infekcija.

Preporučujem sljedeće super premium hrane:

- Hill's Kitten s piletinom ili tunom, u dehidriranom i konzerviranom obliku, s piletinom
- Hill's Nature's Best Kitten s piletinom, žitaricama i povrćem
- Eukanuba Kitten, u dehidriranom obliku, s piletinom
- Royal Canin Growth, te potom Baby Cat, u dehidriranom obliku, s piletinom
- Pro Plan Kitten, s piletinom, u dehidriranom obliku

Potrebna dnevna količina hrane, obzirom na dob i tjelesnu masu, navedena je na svakoj vrečici hrane. Mačićima hrana treba biti dostupna stalno ili podijeljena u više obroka uz svakodnevno svježu vodu. Neki proizvođači superpremium hrana imaju i paštetice za mačke (hrana u konzervama) koje možete kombinirati s dehidratom, a koja je također kompletna hrana s vitaminima i mineralima.

Do godinu dana starosti mačićima se daje hrana za juniore, odnosno mlade mačke (kitten, babycat, junior i sl).

Savjetujem također i tretiranje protiv endo i ekto parazita te vakcinaciju uz prethodnu konzultaciju s Vašim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr