Povratak

Prehrana mačke oboljele od tumora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Molim Vas za pomoć u vidu informacije i savjeta o prehrani mačke. Imamo macu staru 10 godina kojoj je po treći puta ove godine operiran tumor na koži, nastao najvjerojatnije uslijed cijepljenja protiv bjesnoće (redovito je svake godine cijepljena protiv bjesnoće i mačičaka). Prvi put veterinar u privatnoj klinici koji ju je operirao bio je uvjeren da se radi o kalcifikatu uzrokovanim unošenjem stranog tijela prilikom cijepljenja te izvađeni tumor nisu poslali na analizu, a drugi put da se radi o reakciji na konac nakon prve operacije. Nakon što se tumor ubrzo pojavio na istom mjestu po treći puta i ubrzano rastao, zatražio sam mišljenje na Veterinarskom fakultetu, gdje je punkcijom ustanovljeno da se radi o staničnoj malignoj tvorbi, a izgled stanica upućivao je da se najvjerojatnije radi o sarkomu. Također je na fakultetu prije zahvata napravljen i RTG pluća, koji je pokazao da nema uočljivih metastatskih promjena. Maca je tako po treći puta operirana prije 17 dana, tvorba je poslana na PH analizu (nalazi bi trebali biti gotovi svaki dan), a sukladno nalazu punkcije operacija je izvedena vrlo radikalno. Nakon nalaza, doktor će razmotriti mogućnost kemoterapije jer, kako mi je saopćio, ako se potvrdi sarkom, isti je vrlo agresivan i gotovo da nikakva kemoterapija ne pomaže. Neovisno o tome, zanima me

postoji li i gdje se može kupiti hrana prilagođena macama s karcinomima, kao što sam to pročitao za pse? Postoje li ikakvi dodaci prehrani za mačke s takvom dijagnozom? Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru. Igor

O:
Životinje oboljele od tumora imaju značajno promijenjen metabolizam ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća zbog kojega najčešće dolazi do nastanka anoreksije. Takve promjene u metabolizmu mogu utjecati odnosno smanjiti kvalitetu života, smanjiti odgovor na terapiju te skratiti vrijeme preživljavanja.

Iako za sada nema idealne prehrane u slučaju tumora, istraživanja ipak pokazuju da je bilo kakva nutricionalna potpora bolja nego nikakva.

Cilj je zapravo da se spriječi nastanak anoreksije i gubitka na težini. U tu svrhu preporuča se davati hranu sa relativno malom količinom jednostavnih šećera odnosno ugljikohidrata, a umjerenom količinom bjelančevina, vlakana i masnoća. Dodatak omega – 3 masnih kiselina kod pacijenata oboljelih od tumora ima navodno blagotvoran učinak na metabolizam isto kao i dodatak esencijalnih aminokiselina (arginin, cistein i glutamin) koje pomažu održavanju normalne funkcije imunološkog, hematološkog i gastrointestinalnog sustava. Trenutno jedina hrana na tržištu koja odgovara gore navedenom profilu je Hill's n/d, ali ona je isključivo namijenjena psima. Najbliža njezina varijanta, a da se može davati i mačkama, su također Hill'sove a/d konzerve. Što se tiče dodataka prehrani poput vitamina, minerala, enzima, antioksidansa i sl., oni zasigurno imaju nekakav potencijal u smanjenju rizika od nastanka tumora te smanjenju rasta metastaza međutim studije o njihovoj primjeni, idealnim dozama i kombinacijama su još uvijek u tijeku.

Sama prehrana će naravno ovisiti i o tipu tumora te zahvaćenim organima pa svakako savjetujem da se o tome još konzultirate s Vašim veterinarom nakon što dobijete konačne nalaze.

Nešto više o tumorima kod mačaka te prehrani kao dio oporavka možete pročitati i u ranijim odgovorima mojih kolega Liječenje tumora i prehrana kao dio oporavka te Tumor kože.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr