Povratak

Prehrana mladog mačka nakon kastracije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka od 6,5 mjeseci, koji je bio na kastraciji prošli tjedan. Sve je prošlo u najboljem redu i sad me zanima prehrana. Do sada je jeo Royal Canin suhu hranu za mačiće stare 4-12 mjeseci i po pola konzerve dnevno. Ostala bih na Royal Caninu, no nisam sigurna što mu sada trebam davati: da li RC suhu hranu za sterilizirane mačke ili posebnu RC suhu veterinarsku hranu Young Male s/o? Željela bih spriječiti bilo kakve probleme sa urinarnim traktom, no nisam sigurna da li smije zauvijek jesti samo posebnu veterinarsku hranu Young Male s/o ili je to samo za bolesne mačke? Također, da li smije jesti razne poslastice s obzirom na kastraciju? Obožava ih i dajem mu ih jednom dnevno. Zahvaljujem unaprijed, Mirta

O: Nakon kastracije ljubimca, u organizmu dolazi do određenih hormonalnih promjena, a organizam ljubimca se počinje prilagođavati "novim uvjetima". Oni će uvjetovati da ljubimac postaje sve privrženiji obitelji s kojom živi, a prema određenim istraživanjima, da im se i vijek života prolongira.

Naravno, ako se i uzme u obzir sve gore navedeno, i sama prehrana ljubimaca bi trebala biti posebno prilagođena, a sve prema dobi, aktivnosti i potrebama organizma. To podrazumijeva da ljubimci koji su u periodu rasta i razvoja (mačići do cca. 12. mjeseca života) moraju dobiti prehranu koja može podmiriti sve njihove potrebe, osigurati snažan imunološki sustav i velike potrebe organizma za izgradnjom svih organa i organskih sustava te u isto vrijeme biti lako probavljiva.

Stoga, do cca. 12. mjeseca života savjetuje se da se ostane na postojećoj hrani i režimu hranjenja ljubimca pridržavajući se svih naputaka o dnevnim količinama, a sve prema tjelesnoj težini i starosti ljubimca. Za 5-6 mjeseci (oko 12. mjeseca života ljubimca), polagano pređite na hranu za sterilizirane ljubimce, kao što je Royal Canin Young Male, Royal Canin Sterilized, Hill's Neutered Cat, Brit Care Castrate.

Prije navedene hrane su tako prilagođene da zadovolje sve dnevne potrebe, s nutricionističkog stajališta, steriliziranih ljubimaca. Također, uporabom gore navedenih hrana, moguće je prevenirati različite zdravstvene poremećaje te održati optimalnu tjelesnu težinu, kao i uvjete u mokraćnom traktu koji jamče prevenciju formiranja mokraćnih kamenaca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr