Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dugodlaku mačku, mješanku staru 5 godona, koja je prije mjesec dana sterilizirana, a do tada se nikad nije macila, iako se normalno tjerala.  Imala je gnojnu upalu rodnice, radi čega smo se i odlučili za sterilizaciju, s tim da je dobivala i antibiotike radi upale prije same operacije. Obzirom da je "čupava", dosta se linija i inače, no nakon operacije sam primjetila kako se pojačano linja, bez obzira koliko je iščešljavala. Dlaka joj izgleda normalno, nije lomljiva, normalnog je sjaja i ne primjećujem da joj fali dlake. Inače bi se već do ovog doba godine smanjilo njeno uobičajeno proljetno mijenjanje dlake.
Kristina

O: Ispadanje dlake u mačaka fiziološki se odvija dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Ukoliko mačka ne gubi dlaku na jednom mjestu i nema vidljivih bezdlačnih područja te promjena na koži, uglavnom se radi o fiziološkoj izmjeni dlake.

Prisutnost buha najčešći je uzrok zašto mačka gubi dlaku, a ovakvo stanje redovito prati i češanje, stoga je neophodna primjena sredstava protiv buha.

Pojačano ispadanje dlake kod maca se javi i kad je životinja izložena stresnim situacijama (promjena prebivališta, posjet veterimaru, operacijski zahvat...), to stanje se kroz izvjesno vrijeme stabilizira. 

Također, nedostatak određenih nutrijenata potiče ispadanje dlake i uspori linjanje.

Potrebno je da mačku hranite nekom od hrana superpremium kvalitete (npr. Hill's, Brit Care, Royal Canin, Pro Plan, Iams). Preporuka je hrana Royal Canin Skin za sterilizirane ženke, od 1 do 7 godina starosti. Ova hrana je bogata biotinom, omega kiselinama, cinkom te ostalim mineralima i vitaminima, koji omogućuju maksimalno zdravlje dlake i kože. Hrana zakiseljava urin, na taj način prevenira nastanak urinarnih kamenca, čemu se sklonost nastanku povećava nakon sterilizacije. Također, svojim optimalnim kalorijskim vrijednostima sprječava debljanje. Superpremium  hrana je bogata i kalcijem, hondroitinom i glukozaminom koji omogućuju normalnu funkciju lokomotornog sustava, a sadrži i formulu za izabacivanje nakupljene dlake u probavnome sustavu. Hrana dolazi u dehidriranom obliku. Na vrećici je navedena tablica na kojoj je navedena preporučenakoličina hrane koju bi mačka trebala pojesti dnevno, s obzirom na svoju tjelesnu masu.

Dok se Vašoj maci dlaka ne oporavi, savjetujem Vam redovito iščetkavanje mrtve dlake (npr. četkom Furminator) te korištenje tableta s biotinom (Canina, Ebi-Vet) te Dermanorm ulje bogato omega-3 i -6 masnim kiselinama.

Pojava pojačanog ispadanja dlake u mačaka može nastati primarno ili sekundarno nakon liječenja bakterijskih infekcija antibioticima te nakon pada imunološkog statusa. Najčešće su tada vidljive i promjene na koži, a može ih pratiti i češanje. Bakterijske infekcije kože mogu nastati i kao posljedica oslabljenog imuniteta primarnom bolešću. Stoga je preporuka da, ako i nakon primjene svega gore navedenog, ispadanje dlake u Vaše ljubimice ipak potraje, posjetite Vašeg veterinara.

OZNAKE: