Povratak

Preosjetljivost mačke na Canina ampulu / Svrbež i ispadanje dlake te pojava rana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Obraćam se sa nadom da ćete nam pomoći savjetom. Prvi put smo upotrijebili canina ampulu za mačku od 3 kg koja je reagirala alergijom. Naša je greška što smo sav sastav nanijeli na vrat, umjesto kako se navodi u uputi duž cijelog tijela. S obzirom da je sastojak na biljnoj bazi za pretpostaviti je da je mačka alergična na neke sastojke što je nakon 2 dana dovela prvo do opadanje dlake a onda i rane uzrokovane češanjem .Čistil smo je na preporuku veterinara plivaset otopinom, ali bez uspjeha, kod vas smo kupili sprej na biljnoj bazi za rane ali joj nije pomoglo, te smo nakon toga koristili koloidno srebro koje joj je pomoglu u zacijeljivanju. Sve to traje već 2 mjeseca i životinja se pati, taman kad se sve sasuši, opet raskrvari. Nisam sigurna ali mislim da sam primjetila buhu te me sada zanima kako je, čime i na koji način zaštiti od istih (s obzirom da imamo i psa).  Unaprijed hvala. Milka


O: Prema naputcima proizvođača, ponekad se na koži ljubimaca mogu javiti prolazne reakcije, npr. pojačani svrbež i crvenilo na mjestu aplikacije te opći simptomi poput potištenosti.



Naime, iako su svi ovi preparati dermatološki sigurni i kao takvi neškodljivi za ljubimca, postoje određene osjetljivije jedinke koje po primjeni preparata mogu pokazivati simptome koje ste i Vi naveli - crvenilo i iritacija kože, svrbež, ispadanje dlake


U ovakvim slučajevima, uvijek se savjetuje obratiti se veterinaru. Razlog je u činjenici da je veterinar u poziciji da utvrdi da li je razlog pojave problema u preosjetljivosti na preparat ili u ubodu vanjskog parazita.
Preparati protiv vanjskih parazita danas dolaze u različitim oblicima (ampule, ogrlice, puder, sprej,...) i od različitih proizvođača. Svi ovi preparati su učinkoviti u borbi protiv vanjskih parazita primijenjeni prema naputcima proizvođača te su, između ostalog, testirani kako bi bili dermatološki sigurni i kao takvi neškodljivi za samog ljubimca.
Ovdje bih mogao izdvojiti preparate od proizvođača Orme Naturali Protection Line (losion u spreju, ampule). Preparati su na biljnoj osnovi, ne uzrokuju kožne probleme, a na postojeće kožne iritacije djeluju umirujuće.
Naravno, iz razloga postojeće preosjetljivosti, kao što sam prije i naveo, ipak bih Vam za početak savjetovao konzultacije veterinara koji će pregledati ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr