Povratak

Preparati za smirenje mačke tijekom putovanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim Vas za pomoć, oko putovanja mačke u avionu. Naime, mačak putuje sa mnom u avionu u putničkoj kabini (u torbi) i put traje 11 sati. Možete li mi dati savjet šta bi mu mogla dati za smirenje, tj. spavanje tokom puta jer mačak inače ne voli vožnju niti autom. Mačak je inače 6 i pol kila, mužjak i kastriran. Čula sam da se čak daju tablete za smirenje koje konzumiraju ljudi. Zanima me da li postoji nešto u asortimanu Pet centra što bih mogla kupiti. Nadam se Vašoj pomoći, unaprijed hvala! Mihaela

O: U ponudi veterinarskih ljekarni Pet centra imamo tablete na biljnoj bazi, tj. na bazi korijena valerijane i melise koje djeluju smirujuće (Dia Calm, Equilibria -Orme naturalli), također imamo tablete sa L-triptofanom (Kalm Aid) koje utječu na proizvodnju serotonina u mozgu te imaju opuštajući i umirujući učinak. Tablete se daju sat vremena prije samog putovanja. No učinak, nažalost, ne traje toliko dugo koliko traje Vaše putovanje. Znači da biste nakon 6-8 sati morali ponoviti davanje.

Ne bih preporučila davanje ljudskih pripravaka za smirenje za mačku.

Vrlo ih je teško dozirati, a i dosta često su zapažene negativne reakcije.

Eventualno možete prije puta (ako baš želite da mačka spava) otići do veterinara u ambulantu da joj injekciono aplicira sredstvo za smirenje koje je propisano isključivo za životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr