Povratak

Preporuka sredstava za suzbijanje mještovitih invazija (ektoparazita i želučano crijevnih oblika)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imamo macu, staru cca. godinu dana, živi iskljucivo u stanu.i neizlazi do sada nije izlazila u prirodu otkad je udomljena s ceste kao malo mače. Sterilizirana je, i jedno vrijeme su je patili ušni šugarci koje smo riješavali Otonazolom. Dajemo joj ampulu Advocatea svakih preventivno, no sada planiramo iĆi na more i macu puŠtati van u prirodu i zanima me, koju kombinaciju zaštitnih sredstava da joj dam, obzirom da Advocate ne pokriva i krpelje. Preporučili su mi Frontline u kombinaciji sa Pratelom za unutarnje parazite, ali Frontline opet ne pokriva ušne šugarce. Također me zanima da li je potreban određeni vremenski razmak između pojedinih preparata, i cijepiva na zarazne bolesti, pošto je maca tek jučer cijepljena na zarazne po prvi put. Unaprijed hvala, Sonja


O: Advocate spot-on za mačke sadržava dvije djelatne tvari - imidakloprid i moksidektin. Imidakloprid je ektoparaziticid iz skupine kloronikotinilnih spojeva a učinkovit je protiv odraslih buha i njihovih larvalnih stadija inhibirajući kolinergičnu transmisiju što se očituje paralizom i uginućem insekata. Moksidektin je makrociklički lakton II. generacije iz skupine milbecina. Djeluje paraziticidno protiv brojnih ekto- i endoparazita uzrokujući flacidnu paralizu nametnika koji potom uginu ili budu izbačeni iz organizma.



Stoga se općenito koristi ako je u ljubimaca prisutna mješovita invazija nametnicima (ektoparaziti i želučano-crijevni oblići) ili postoji velika vjerojatnost da do njih dođe (prevencija), odnosno u suzbijanju i profilaksi infestacije ljubimaca s buhama, suzbijanju ušnih šugaraca, sprječavanju invazije srčanim crvom, te kao dio preventivnog programa za suzbijanje alergijskog dermatitisa uzrokovanog ubodom buha Kolega Dragan Vešović, dr. vet. med.,pisao je u sljedećem tekstu Pratel tablete, Dino Karakaš, dr.vet.med. u tekstu Frontline i krpelji.

Ako želite da svog ljubimca i dalje tretirate sa Advocate bilo bi dobro da se na macu stave neka od ogrlica (Ectoband, Orne Naturali Proctetion Bio zaštitna ogrlica na bazi Neem ulja, Bayer Foresto ogrlica za mačke,Petvital Bio ogrlica ) koje će štititi od krpelja.
Možete uz ampulu Advocate po 3 puta tjedno stavljati na krzno Natural best Herba Max puder.
Možete napraviti pauzu s Advocatom pa na ljubimca staviti ampulu Frontline koja će štititi od buha i krpelja a za temeljito čisti od crijevne parazite primjenite Pratel, i tada neće ljubimac biti zaštićen za ušne šugarce. Pa idući mjesec se možete vratiti na prvobitno davanje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr