Povratak

Pretilost kod mačaka i učestalost davanja poslastica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam dvije odrasle mačke, s time da jedna teži 3 kg, a druga 7 kg. Dajemo im jednako jesti (otprilike 2-3 puta dnevno) i pratimo da deblja mačka (kastrirani mačak) ne pojede manjoj (kastriranoj ženki) hranu, ali on je svejedno puno deblji. Redovito posjećujemo veterinara (barem jednom godišnje) i rekao je da nema zdravstvenih problema, ali mene njegova težina ipak zabrinjava. Trebam li biti zabrinuta? Također, zanima me koliko često se mačkama smiju davati poslastice (u mom slučaju Dein bestes štapići)? Smiju li se davati svakodnevno? Srdačno zahvaljujem na odgovoru. Iva

O: Pretilost može biti ozbiljan problem kod mačaka pa se preporučuje redovna procjena Vašeg veterinara, a kod kuće možete jednostavno prijeći rukama sa strane njenim abdomenom odnosno rebrima. Lako ćete osjetiti rebra bez debljeg sloja. Struk (pojas iza rebara) treba biti jasno vidljiv gledajući odozgo, a trbuh se ne bi trebao njihati pri hodu. Ako ipak niste sigurni, zamolite veterinara za provjeru te eventualni odgovarajući program ishrane.

Poslastice se daju povremeno, ne preporučuje se davati ih svaki dan. Ukoliko je mačka pretila, treba ih potpuno izbaciti iz prehrane.

Kastrirane, tj. sterilizirane mačke sklonije su debljanju od "intaktnih" mačaka i to treba uzeti u obzir kada se razmišlja o prehrani. Također, kućne mačke koje se slabo kreću svakako lakše postaju pretile od aktivnih mačaka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr