Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 4 mačića stara 5 tjedana. Kako su počeli prije tjedan dana krasti mokru hranu od mame, kupila sam im Darling hranu za mačiće i oni su sada počeli jesti skoro samo tu hranu i malo mlijeka za mačiće koje se razrijeđuje. Od jučer im se mama ne pojavljuje. Primjetila sam da dva mačića imaju dijareju, dok dva vrše nuždu normalno. Banminth pastu protiv glista dala sam im prije 5 dana. Zanima me da li bi im trebala davati manje mokre hrane i više mlijeka, možda im crijeva nisu još prilagođena takvoj prehrani. Imate li kakav prijedlog?
Unaprijed zahvaljujem,
Višnja

O: Mekana stolica ili, pak, proljev nam govori da je došlo do poremećaja u želučanom i crijevnom sustavu. Takvi pormećaji su relativno česti u malih mačaka, a mogu biti različitog uzroka kao što je neadekvatna prehrana, zatim virusne, bakterijske i parazitarne bolesti, a moguće su metaboličke bolesti te trovanja itd.

Mlijeko za mačiće potebno je davati do 45 dana starosti mačića. U dobi od tri do četiri tjedna možete mačiće navikavati na krutu hranu u koju možete u početku dodavati toplu vodu kako bi bila mekše konzistencije ili mlijeko u prahu za mačiće napravljeno s vodom.

Preporučujem jednu od super premium hrana za mačiće: Hill's, Eukanuba, Proplan i Royal Canin, koja zadovoljava sve nutritivne potrebe mačaka u rastu i razvoju, a najpraktičnija je dehidrirana hrana, koja je i visoko probavljiva.

Proljev može biti poguban za male mačiće pa svakako posjetite veterinara i u  dogovoru s istim mačiće možete hraniti i nekim od medicinskih programa, iz linije Intestinal (Eukanuba, Royal Canin), te i/d Hill's za mačke s probavnim problemima. Navedene medicinske hrane dolaze u dehidriranom i konzerviranom obliku te u obliku vrećica (Royal Canin).

Ove hrane sadrže visoko probavljive sastojke, koji organizmu mace olakšavaju probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Vlakna u ovoj hrani pomažu u borbi protiv "loših" bakterija u probavnom traktu i obnavljanju zdrave crijevne mikroflore te regulaciji konzistencije stolice. Smanjen udio masti smanjuje rizik nastanka proljeva, a prilagođen omjer Omega 3 i 6 masnih kiselina ublažuje upalne promjene na sluznici želuca i crijeva.

Potrebno je svakako  promjeniti prehranu i koristiti dehidrat.

OZNAKE: