Povratak

Prijelom rebara u mačke - oporavak, moguće komplikacije i posljedice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Moj mačak već 4 dana teško diše, duboko i ubrzano! Malo jede, više pije tekućine, samo leži. Kad se digne normalno hoda, ali neda se nositi, imam osjećaj da ga bole rebra. Danas sam ga odnijela veterinaru koji je ustanovio da ima polomljena rebra i vjerojatno unutarnje krvarenje i da mu vjerojatno nema spasa. Ipak mu je dao antibiotik jer je imao temperaturu 41. Dajte mi reci da li je moguće da se izvuće ako ima unutarnje krvarenje? Kolke su šanse? Nisam primjetila nikakvu krv u stolici i mokraći. Unaprijed hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav! Dubravka

O: S obzirom na to da je prošlo najmanje 4 dana od nastupa traume, može se reći da se Vaš mačak izvukao, odnosno da mu život nije u pitanju zbog unutarnjeg krvarenja. Ostaje, međutim, otvoreno pitanje kakve su ostale ozljede, kao i njihove moguće posljedice.

Prijelom rebara može imati različite komplikacije s lakšim ili težim posljedicama.

Fragmenti polomljenih rebara mogu ozljediti pluća, uz pojavu pneumotoraksa i hemotoraksa, a može biti ozljeđeno i srce. Također, može biti ozljeđena i dijafragma, što obično ima znatan utjecaj na proces disanja.


Prijelome rebara prati jaka bol, koja ograničava pokrete prsnog koša i umanjuje opseg disanja pa je disanje obično plitko.

Česta komplikacija kod prijeloma rebara je upala pleure - porebrice.

Mačke su vješte u prikrivanju boli pa treba biti oprezan kod izricanja sudova. U svakom slučaju, preporuka je da nastavite suradnju s Vašim veterinarom.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr