Povratak

Primjese u stolici mace

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja maca ima iscjedak u stolici koji izleda kao nekakva bijela pjena/voda. Što bi to moglo biti? Maca ima 6 godina. Unaprijed hvala, Miki

O: Da bi postavili točnu dijagnozu potrebno je napraviti opću kliničku pretragu i pretragu ekskremenata. Feces pretražujemo prilikom defeciranja životinje, te podrobnije u laboratoriju. Cjelokupna pretraga ekskremenata obuhvaća fizikalnu pretragu koja je najvažnija i obuhvaća sljedeće:
- količinu ekskremenata u fiziološkim uvjetima što ovisi o kakvoći hrane i vode koju životinja prima

- oblik i konzistenciju fecesa koji su u međusobnoj ovisnosti
- boju koja ovisi o naravi hrane, u mesojeda o količini hemoglobina i primjesa žućnih boja.

Opčenito boja fecesa je tamnija što on duže boravi u crijevima.

Na boju fecesa utječu i neke slučajne primjese, npr. krv, lijekovi, kao i preparati željeza, bizmuta, životinjskog ugljena te pijesak i sl.

Krv također mijenja boju fecesa koji je taman poput čokolade ako je krv iz želuca i već je probavljena ili je smeđecrvenkasta ako potječe iz stražnjeg dijela crijeva i rektuma.

- miris ovisi o vrsti hrane, u mesojeda je iznimno neugodan što potjece od aktivnosti truležnih bakterija u debelom crijevu.
- građu i sastav fecesa prosuđujemo golim okom i mikroskopom (neprobavljeni ostaci mesa i masti).
- strane primjese koje potječu iz probavnog trakta (produkti upale, krv, mjehurići plina, crijevni nametnici) ili strana tijela (pijesak, kamenčići, kosti, dlaka...)

Od upalnih produkata najčešće su sluz i fibrin. Obilje sluzi sa tekućim sadržajem znak je upalnog procesa u crijevima.

Plinovi kao strane primjese u fecesu javljaju se u obliku brojnih mjehurića. Oni ukazuju na abnormalno vrenje u crijevima.

Izmet može biti kašasti, masan i pjenušav i kod egzokrine insuficijencije gušterače. Onda se radi dokaz aktivnosti tripsina u fecesu pomoću probe na filmu (tzv. tripsinski test).

U svakom slučaju savjetujem Vam posjet veterinaru koji će napraviti i opću pretragu i pretragu fecesa da se ustanovi što uzrokuje navedene promjene u stolici.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr