Povratak

Prljavi podbradak perzijske mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Vlasnica sam par godina starog perzijanca kojeg sam dobila prije par mjeseci na poklon. Problem je u tome što ima vrlo prljav podbradak, dakle svaki put kada jede sav se uprlja i došlo je do toga da koliko ga god ja češljala, to se već sve upetljalo i ne znam zbilja što da radim više. Razmišljam o šišanju, ali strah me da nije možda u nečemu drugome problem. Hvala unaprijed na Vašem odgovoru. Stella

O: Postoje mnogi slučajevima kada se ljubimci, bez obzira na metode i učestalost vlasnika u održavanju higijene, svejedno brzo i lagano prljaju. S jedne strane to predstavlja estetski problem, a s druge strane može stvoriti preduvjete za razvoj različitih oblika zdravstvenih poremećaja.

Upravo kao što i navodite, zadržavanje hrane na području ispod usta otežava raščešljavanje i održavanje higijene. Naravno, hrana kao i toplina te vlažnost samog područja ispod usta može stvoriti npr. uvjete za razvoj gljivica.

Iz tog razloga, neki uzgajivači pokušavaju "doskočiti" problemu tako što ošišaju cijelo područje ispod usta. Naravno, kod ljubimaca koji se vode po izložbama ovaj oblik "rješavanja problema" nije opcija. Stoga, moguće je učestalo održavati područje posebnim maramicama namijenjenim održavanju higijene. Naime, takve maramice su najčešće natopljene s različitim tekućinama namijenjenim za lakše uklanjanje nečistoća kako po koži tako i po dlaci ljubimaca. Nakon takvog tretmana, potrebno bi bilo dodatno raščešljati dlaku.

Ovdje je zgodno spomenuti i potrebu za primjenom različitih pripravaka (suplemenata) namijenjenih održavanju i postizanju optimalne kvalitete kože i dlake - biotin, omega-3, omega-6 masne kiseline,...

Kao što sam i prije naveo, mogući izvor nastalih problema može biti i zdravstveni poremećaj.

Zbog svega prije navedenog, za početak bi bilo najbolje da se obratite svojem veterinaru. Isti će pregledati ljubimca i utvrditi njegov zdravstveni status. U skladu s njim, isti će biti u mogućnosti dalje Vas savjetovati na koji način je najbolje pomoći Vašem ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr