Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam macu staru godinu dana, prije tjedan dana imala je svoj prvi okot. S mačićima je sve u redu. Međutim, primijetila sam na njezinoj koži sitne krastice i na par mjesta (trbuh, stražnja noga..) nedostatak dlake, tj kao da su joj ispale dlake i ta područja su potpuno ogoljena. Maca se inače ponaša normalno i apetit joj je u redu. Uz nju imam i još 4 mace (i sve one su uglavnom izvan kuće). Kako živim na moru u jednom manjem mjestu, nezgodno mi je putovati do obližnjeg veterinara pa bih Vas zamolila ako mi možete ikako pomoći. Da li možda postoji kakva krema da se ta područja namažu ili nekakve tablete? I da li se to može prijenjeti i na ostale mace ili na nas ukućane? Unaprijed hvala, Martina

O: Mace koje su imale okot i doje svoje mačiće izgube ili čak same "očerupaju" dlaku s trbušnog dijela da bi mačićima bio što lakši pristup mamarnim kompleksima (sisicama). Također je bitna i prehrana maca koje doje jer u ovom periodu troše mnogo energije za stvaranje mlijeka i za svoje normalne životne potrebe. Preporuka je hraniti mamu macu s hranom za mačiće, jer je ta hrana 2 puta više kalorična nego ona za odrasle mace i zadovoljiti će njene trenutne potrebe za bjelančevinama, vitaminima i mineralima. Nedostatak jedne od navedenih tvari u ishrani može rezultirati otpadanjem dlake i mršavošću.

Krastice koje ste uočili na koži mačke mogu biti od uboda buha. Tretirati je s nekim preparatom protiv buha sada nije preporučljivo jer doji mačiće koji još ne gledaju, uglavnom puze po njenoj dlaci u potrazi za majčinim mlijekom i mogli bi polizati i unijeti preparat u svoj mali organizam koji nije još spreman na takve preparate i izazvao bi pojačano slinjenje i neke druge simptome. Krastice možete dezinficirati Rivanolom, Plivaseptom (plavi) ili nekim drugim preparatom za kožu. Inače bi bilo dobro mazati kremom (cinkova mast), ali će to polizati mačići (što nije dobro za njih), pa za sada to nemojte raditi.

Pojačajte ishranu mame mace (suha hrana za mačiće od Hill's-a ili Royal Canina ili nekog drugog vrhunskog proizvođača), te nabavite kvalitetne tablete ili pastu s vitaminima, mineralima i bjelančevinama (npr. VMP pasta od Pfizera). Dlaka i koža oporaviti će se brže uz dodatak vitamina i minerala, ali tek kada mačići prestanu sisati. Nastojte mačiće odviknuti od sisanja već početkom njihovog 4. tjedna života i već tada ponudite im suhu ili/i mokru hranu za mačiće.

OZNAKE: