Povratak

Problemi s koštano-mišićnim sustavom u mačaka / Njega mačke nakon prijeloma

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Interesira me postoji li kakav dodatak hrani s kalcijem za mačke, preparat ili tablete ili nešto treće. Maca je stara 3 godine, prije pet mjeseci pala je s petog kata, skočila i odletjela te je pala na klimu na prvom katu i slomila prednju lijevu nogu iznad zgloba i zadnju desnu nogu  natkoljenicu, imala je vanjski prijelom. Maca je bila operirana i imala je unutarnje i vanjske šipke. Trenutno su vanjske izvađene, a unutarnje su ostale. Teška je 5,6 kg. Kosti nekako sporo  zacjeljuju. Ona je pokretna i ima dobru hranu, ali trebala bih neki dodatak za te kosti da bolje i brže napreduje zacjelivanje. Što bih trebala davati kao dodatak? Dodavala sam u mokroj hrani Kalkttabletten, ali mi je počela povraćati te se sam morala prestati davati. Hvala, Vlatka

O: Za razliku od pasa kod kojih su provedena brojna istraživanja, odnosno pratilo se tijek liječenja koštano-mišićnog sistema raznim preparatima (protupalnim), fizioterapija, izbalansirana ishrana prilagođena problemima zglobova, kostiju, tetiva i mišića, kod mačaka nemamo dovoljno ragistriranih istraživanja kao ni njihovih rezultata.

 Poznato je da mačke vrlo dobro prikrivaju svoje zdravstvene probleme te vlasnik prekasno uoči problem, a liječenje nema znatnog utjecaja. Ipak, zadnjih godina veterinari pokušavaju ranije dijagnosticirati probleme koštano-mišićnog sistema kod mačaka, kako bi terapijom ubrzali ozdravljenje i smanjili bolnost.
 
Kod mlađih mačaka tipično i velikom posotoku javljaju se problemi vezani uz lomove (radi njihovog penjanja i skakanja, udara automobila i drugo) te problemi vezani uz patelu (koljeno). Starije mačke, 99% starijih od 12 godina, pati od osteoartritisa, upravo zbog navedenog problema – prikrivanja bolnosti – pri čemu se zglobovi dalje uništavaju, kao i okolno tkivo (mišići, tetive, zglobne čahure).
 
Cilj je što ranije otkriti problem i započeti terapiju preparatima protiv bolova, antibioticima (kod oteklina), mirovanje, korekciju tjelesne težine koja pridonosi ozdravljenju mačaka sa navedenim problemima  (88% uspješnosti) i na kraju osigurati prikladnu i izbalansirana prehrana.
 
Preporučam, u ovom slučaju, Royal Canin Mobility ili Hill'sov j/d. Navedene veterinarske dijete sadrže tvari koje umanjuju bolnost i upalu, pospješuju zacijeljivanje i obnavljanje hrskavičnog, tetivastog i koštanog tkiva; riječ je o glukozaminima, hondrotinima, esencijalnim masnim kiselinama i zelenousnim školjkama. Pozivam Vas da posjetite jedan od Pet centar dućana i zatražite pomoć veterinara prilikom izbora. Oporavak mačaka (i pasa) u ovakvim slučajevima je dugotrajan, i do 70 dana. Nakon toga, ako i dalje nema poboljšanja, nužan je pregled veterinara kirurga koji Vam predlažu najbolje rješenje za Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr