Povratak

Proljev kod mačića nakon prestanka sisanja i promjene hrane / Ozbiljni uzroci proljeva i veterinarski pregled

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo macu staru 3 mjeseca, mama mu je ubrzo nakon okota ostala opet skotna i jako kratko je sisao, možda 3 tjedna, od onda jede isključivo Whiskas junior i Whiskas brikete s dodatkom majčinog mlijeka i vitamina potrebnih za razvoj. Sada je opet počeo nanovo sisati i ubrzo nakon toga je dobio proljev koji ne staje, jedino kada jede samo brikete i sisa, je li moguće da je dobio proljev jer nije sisao 2 mjeseca i sada je opet počeo ili koji bi drugi uzročnik mogao biti? Hoće li mu pomoći Hill's konzerva protiv proljeva ili ga moramo voditi baš kod veterinara? Parazite nema jer pomno pratimo, inače je hiperaktivan, jede normalno, normalne težine je i redevno pije vodu. Imamo i odrasle mačke koje nemaju takvih nuspojava.
Unaprijed hvala na odgovoru! Kristina

O: Proljev (diarrhea) se najčešće javlja kao posljedica loše probave, a manifestira se rjeđom ili potpuno vodenom stolicom. Može biti simptom nekih zaraznih bolesti (bakterijske ili virusne), parazitarnih invazija, intolerancije ili alergijske reakcije na određenu vrstu namirnica.

Mlijeko mačaka koje doje ima nizak udio laktoze (mliječnog šećera). Za njegovo probavljanje zadužen je enzim laktaza, koji luči gušterača. U prvim tjednima života mačića produkcija laktaze je najviša, a prijelazom s majčinog mlijeka na krutu hranu postepeno gubi i zbog toga odrasle jedinke, u velikom broju slučajeva, ne mogu probavljati laktozu. Niste naveli jeste li mačiću davali zamjensko mlijeko za mačiće u posljednja dva mjeseca pa bi uvođenje mlijeka u njegovu prehranu svakako mogla biti potencijalni uzrok proljevaste stolice.

Sljedeće, intolerancija na hranu izaziva zakašnjelu reakciju koja se javlja nekoliko sati do više dana nakon konzumiranja određene vrste hrane. Jedan od znakova koji se javljaju u organizmu koji ne probavlja određenu hranu ili njene sastojke je proljev, odnosno promjene u pražnjenju crijeva.

Budući da se radi o mačiću, a niste mi naveli je li uopće čišćen od crijevnih parazita i cijepljen protiv mačjih bolesti, moguće je da se proljev pojavio kao posljedica jednog od ta dva moguća uzroka. Naime, svi mačići trebali bi se očistiti od crijevnih parazita, bez obzira jesmo li ili ne okom zamijetili "crviće" u njihovom izmetu. Čišćenje započinje u dobi od 10 - 14 dana starosti mačića, ponavlja se svaka 2-3 tjedna, sve dok mačići ne prestanu sisati, u dobi od 5-7. tjedna života kasnije jednom mjesečno. Postoji više preparata koji se u veterini koriste za čišćenje mačića od crijevnih parazita (oblići ili gliste, trakavice), najčešće su to Banminth pasta za mace, Drontal Cat tablete i Pratel tablete. Aktivna supstanca u ovim preparatima djeluje na odrasle oblike crijevnih parazita odnosno paralizira ih i ubija unutar crijeva domaćina (maca) koji ih potom izbaci s izmetom. Postupak se ponavlja, jer nismo uništili sve crijevne parazite odnosno njihove razvojne oblike ili "mlade" koji su se u međuvremenu (10-14 dana) razvili u odrasli stadij i iscrpljuju domaćina (macu) koristeći njezine izvore energije (mršavost mačića), te uništavaju sluznicu crijeva (krvavi proljev) a u krajnjim slučajevima mogu uzrokovati i smrt mačića. Mačići se invadiraju (zaraze) ovim parazitima još u utrobi njihove mame mace ili nakon okota putem sisanja majke a nužno je da se istovremeno "čiste" od crijevnih parazita i ostale životinje u kućanstvu.

Međutim, što je uzrok proljeva u Vašeg mačića bez konkretnog kliničkog pregleda nemoguće mi je pretpostaviti, odnosno postaviti odgovarajuću dijagnozu. Iz tog bih Vam razloga savjetovala da Vašeg mačića ostavite na medicinskoj hrani namijenjenoj za gastrointestinalne poremetnje kroz minimalno 5-7 dana. Ukoliko se medicinskom hranom ne riješi problem, znači da se ipak radi o ozbiljnijem uzroku (zarazna bolest ili paraziti), pa ne bi bilo na odmet da mačića odvedete na pregled kod veterinara.

Ukoliko osim proljeva postoje i opći znaci bolesti poput potištenosti, povišene temperature, izostanka apetita i sl., veterinarska pomoć je nužna odmah.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr