Povratak

Proljev u mačića starog dva tjedna

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prije otprilike tjedan dana pronašla sam napuštenog mačića starog otprilike 2 tjedna. Bio je jako slab, no ubrzo je ojačao. Hranim ga špricom, razrijeđenim mlijekom svaka dva sata. No, danas sam primjetila da mu je rektum natekao i blago se crveni. Stolica mu je žućkasta i vodenasta. Prvo što sam pomislila je da je dobio gliste, ali bih željela stručnu pomoć jer se osobno ne razumijem u to. Hvala na pomoći. Pozdrav! Mirna


O: Proljev u mladih mačića može uzrokovati niz čimbenika. Najčešće se radi o bakterijskim ili virusnim infekcijama, parazitarnim invazijama, toksinima, alergijama i intolerancijama na hranu, nagloj promjeni prehrane, neadekvatnoj prehrani itd.
 
Mekana i žućkasta stolica često ukazuje i na prejedanje odnosno na preobilne obroke. U tom slučaju možete pokušati dodatno razrijediti mlijeko dok se stolica ne normalizira, a onda polako opet vraćati na početnu koncentraciju.

U svakom slučaju važno je da mačića hranite češće, ali u manjim obrocima nego rjeđe i obilnije. Od zamjenskih mačjih mlijeka preporučila bi Vam mlijeko za mačiće Dr.Clauder's, Beaphar, Canina ili Gimpet, a možete ih nabaviti u svim trgovinama Pet centra. Više o othranjivanju mačića, količini mlijeka i broju obroka možete pročitati i ovdje.

O crijevnim parazitima te njihovom prepoznavanju i liječenju detaljno je pisala kolegica Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med. ovdje.

Do otečenja i upale rektuma pa čak i do prolapsa može doći zbog nekih bolesti probavnog trakta ili, najvjerojatnije kao i u ovom slučaju, zbog samog proljeva i naprezanja, o čemu možete više pročitati u odgovoru kolegice Dragice Nemeš dr. vet. med. ovdje.

U slučaju da proljev još uvijek traje, a budući da je riječ o vrlo mladoj životinji koja još uvijek nema potpuno razvijen imunološki sustav, najbolje bi ipak bilo da se za pomoć obratite svom veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr