Povratak

Promjena hrane i proljev kod udomljenog mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Danijela Kolek, dr. med. vet.
Pet centar, Dubrava 256k/1, Zagreb

P: Molila bih vas za savjet u vezi prehrane 3 mjeseca starog mačića. Trenutno je na gastro prehrani od Royal Canina jer svaki put kada počnem uvoditi normalnu hranu za mačiće, uvijek iznova dobije proljev. Paraziti su isključeni i redovno je cijepljena. Čak ni s Hill'sovom hranom joj se stanje nije puno poboljšalo, pa sam na savjet veterinara prešla na Royal. Dosad sam joj počela uvoditi Happy Cat Kitten i Purizon Kitten, no svaki put je dobila proljev. Onda je opet stavljena na dijetnu hranu i stanje se nakon 2-3 dana popravilo. I tako svaki put. Macu sam inače udomila iz skloništa i testirana je na sve bolesti. Inače je vesela, razigrana i ima velik apetit, kao da je sve u najboljem redu. Ljubazno vas molim za savjet oko odabira hrane, da ne mučim mačića toliko s raznoraznim hranama. Hvala i lijep pozdrav, Mirna

O: Hrana za mačiće posebno je osmišljena te sadrži visoke razine bjelančevina koje su neophodne za pravilan rast, kao i povišene razine kalcija, magnezija, fosfora, cinka te željeza koji pomažu u izgradnji kostiju i zubi. Mačiće bi trebalo hraniti na mirnome mjestu, otprilike svaki dan u isto vrijeme. Mačke su poprilično izbirljive po pitanju okusa, u pravilu kada se naviknu na određenu vrstu i okus hrane, teško prihvaćaju novu.

Mačići, kao i sve druge životinje, imaju osjetljiv probavni sustav te mogu imati probavne poteškoće u slučaju naglih promjena hrane. Životinju bi trebalo postepeno navikavati na novu hranu. To znači da ćete životinju nastaviti hraniti hranom koju je jela u skloništu, osim ako ta prehrana nije nutritivno uravnotežena. Ukoliko želite promijeniti prehranu svoje mačkice, to se mora učiniti postupno tijekom 7-10 dana. Krećete sa 70% stare hrane i 30% nove, i svaki dan za 10% povećavate količinu nove dok u potpunosti ne prijeđete na novu.

Vaš ljubimac bi hranu za mačiće trebao jesti do navršenih 12 mjeseci, kada prelazi na hranu za odrasle mačke. Pet centar u ponudi ima zaista veliki izbor hrana za mačiće – od komercijalnih, premium do superpremium kvalitete. Pozivam Vas da posjetite li bilo koju od naših trgovina, vjerujem da ćemo uspjeti pronaći nešto za Vašeg ljubimca.

Uzrok proljeva u mačića mogu biti crijevni paraziti, razne bolesti probavnog trakta, ali i nedostatna prehrana mačića u najranijoj dobi. Pokušajte svojoj mici neko vrijeme davati Royal Canin Gastrointestinal Kitten, za koju navodite da je dobro podnosi. Bilo bi dobro mici davati i neki od probiotika kao što su Pro Plan Fortiflora, Protexin Synbiotic D-C, Candioli Florentero ili Bioberica Pro-Enteric. Probiotici su živi mikroorganizmi koji pozitivno djeluju na zdravlje domaćina, kada se primjenjuju u odgovarajućim količinama. Probiotici pridonose i mijenjaju postojeću crijevnu mikrofloru, priječe rast potencijalnih patogena, izlučuju antimikrobne tvari te inhibiraju prijanjanje drugih bakterija na epitelne površine.

Nakon što se normalizira probava, prelazak na neku od premium ili superpremium hrana treba biti postepen.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr