Povratak

Promjena na bradi kućne mačke - dermatofitoza (gljivično kožno oboljenje)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Prije dva dana na bradi mog mačka (starost 2 i po godine) pojavila se promjena u vidu nedostatka dlake. Kao da je u pitanju neko kožno oboljenje. Dio brade je bez dlake, svijetlo roza boje i vlažno je. U pitanju je sterilisan rasni mačak koji je vakcinisan. Ne izlazi van, osim ponekad se izvodi u vrt ispred kuće, ali uvijek uz nadzor nekog člana obitelji. Šaljem vam slike u prilogu da pogledate i možda vidite što bi mogao biti problem? Unapred zahvalna, Dija

O: Dermatofitoze su gljivične kožne bolesti koje uzrokuju pripadnici skupine gljivica, tzv. dermatofiti. Oni inficiraju keratinizirane dijelove kože, dlake i nokte. Utvrđene su kod svih vrsta domaćih životinja, a poznate su i u mnogih divljih životinja. Već prema pripadnosti uzročnika pojedinom rodu (Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton) bolest nosi nazive trihofitoza, mikrosporoza ili epidermofitoza. Pojedine vrste borave u tlu (geofilne), a prijelazom na životinju ili na čovjeka mogu uzrokovati kožne infekcije, neke se pojavljuju prije svega u životinja (zoofilne ili animalne), rjeđe u ljudi, a neke se poglavito pojavljuju u čovjeka (antropofilne ili humane), samo ponekad u životinja.

U mačke se javlja Microsporum canis. Kao opće pravilo, bolest se češće javlja u mlađih životinja, oslabljenih životinja, odnosno, onih u slaboj kondiciji, kod životinja koje žive u lošim zoohigijenskim uvjetima te kod imunosupresivnih životinja. Posebno obolijevaju za toplog i vlažnog vremena, u slabijoj ishrani i nečistim uvjetima življenja. Životinja se inficira gljivicama putem spora koje izrastaju u tzv. hife. Zaražena dlaka uzrok je infekcije. Spore gljivice M. canis mogu preživjeti i do 2 godine, a u životinji " – prenosiocu mjesecima. Smatra se da je moguć prijenos i zrakom.

Klinički znaci bolesti su zapravo odgovor napadnutog organizma mačke. Kod životinja koje dobro podnose invaziju ovih uzročnika upalni je proces minimalan ili nije uopće vidljiv (takve mačke su prenosioci). Kod životinja koje burno reagiraju, može se javiti i tzv. generalizirana dermatofitoza po cijelom tijelu životinje. Dermatofiti produciraju toksine i enzime koji ozljeđuju kožu i koža reagira obrambenim mehanizmima tako što se javlja crvenilo i upala, te ispadanje dlake. Inkubacija bolesti je približno 2-3 tjedna. Pojavljuju se bezdlačna mjesta (tzv. alopecije) s manje-više izraženim ljuštenjem kože na različitim dijelovima tijela, a ponekad je prisutno samo nježno ljuštenje kože uz blago ispadanje dlake.

U mačaka je dermatofitoza najčešće uzrokovana gljivicom Microsporum canis, za koju se nekad smatralo da je dio normalne mačje flore. Napada jednako i kratkodlake i dugodlake mačke, a odrasli često ne pokazuju simptome. Mladi mačići imaju kraste i zadebljanja najčešće po koži lica i uški, i nalazimo bezdlačna okrugla jasno lokalizirana mjesta.

Liječenje se osniva na kupanju u šamponu na osnovi mikonazola. Manje zahvaćena područja ponekad se mogu uspješno liječiti tako da se obriju i lokalno se primjenjuje krema ili losion protiv gljivica (mikonazol ili ketokonazol). Češće, mačka treba i na usta uzimati antibiotike, obično grizeofulvin, i to najmanje jedan mjesec. Mačke se, u pravilu, oporave nakon 2 mjeseca, a važno je upozoriti da mačka može izgledati zdravo i prije nego li je laboratorijska analiza bila negativna. Potrebno je nastaviti terapiju barem još dva tjedna nakon nestanka znakova ili dva tjedna nakon negativne mikrobiološke pretrage na gljivice.

Savjetujem Vam da macu odvedete na pregled da se ustanovi radi li se zaista o gljivičnom oboljenju. Nakon pregleda preporučit će se adekvatna terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr