Povratak

Promjena na očima mačića - katarakta (mrena) i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam malog mačića, datum rođenja 21.7.2017. kod kojeg sam primjetila na oba oka, na površini, kao lagano tanki bjelkast sloj, nije uočljivo odmah nego tek kad se bolje pogleda u oči. Na suncu se vidi na lijevom oku, u sredini , kao „točkasta fleka“. Kad smo obavljali čipiranje i cijepljenje kod veterinara skrenula sam mu pažnju na oči pa me pitao je li mače pretrpjelo neku infekciju, da kao to može biti uzrok tome, i dao mi Maxitrol kapi te da kapam 3x dnevno po 1 kap u svako oko bar 10 dana. Nisam primjetila da mače ima problema s vidom, normalno se kreće i zaigrana je, slijedi lopticu s kojom se igra, dobro jede, da se malo boji visine pripisujem tome što je malo plaha i mlad je mačić... da li je moguće da se radi o mreni ili nečemu drugome? Kakav je slijed, da li se to može povući s ovim kapima? Operacija? Planiram završiti terapiju ovim prepisanim kapima pa ako ne bude promjene odvesti ju (drugom) veterinaru na pregled. Zanima me vaše, drugo mišljenje. Hvala puno. Dunja

O: Prema stanju koje ste opisali, moguće je da se radi o katarakti kod Vaše mačke. Katarakte ili zamućenje očne leće kod mačaka mogu nastati uslijed genetske predisopzicije odnosno urođena katarakata, zatim uslijed lošije ishrane s nedostatkom taurina i niske razine kalcija u krvi, uslijed različitih traumatskih ozljeda očiju, izlaganja toksinima i otrovima. Više o katarakti pisao je moj kolega, pod naslovom Poteškoće s okom mačića / Mrena (katarakta) i konjunktivitis.

Srećom, iako katarakta gotovo uvijek utječe na vid u mačke, ona ne utječe na njihovo cjelokupno zdravlje. Mačke se vrlo dobro prilagođavaju progresivnim nedostatcima vida, čak i bez liječenja. Ipak, moguće je i vrlo je uspješno kirurško odstranjivanje mačjih katarakata, a prognoza i liječenje je tim bolje kada se stanje identificira i tretira u ranom stadiju.

Najbolje bi bilo obratiti se kolegama u Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje možete obaviti cjelokupni specijalistički oftalmološki pregled s Vašom mačkom te se dogovoriti oko daljnjih postupaka.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr