ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam mačku staru 9 mjeseci koja neobičnno hoda. Svakih 20-ak minuta neobično se ponaša, tj. izgleda kao da ima zatvor i da želi obaviti nuždu, a ne može i zato nekako hoda samo na prednjim nogama, a zadnje joj izgledaju kao da ih ni ne koristi. Prilikom toga su joj leđa nekako izvijena prema gore. Molim vas, nemojte mi reći da moram vetrinaru zato što nemam financijskih mogućnosti za njega. Ivana


O: Kako niste naveli kakvo je opće stanje životinje, pretpostavljam da niste primijetili druge promjene ili tegobe.

Ukoliko mačka uistinu nema stolicu ili je ona tvrda, trebalo bi joj u hranu dati po malu žličicu parafinskog ulja. Isto tako, trebalo bi promijeniti način ishrane kako bi stolica bila redovna i mekše formirana. Mnoge mačke rado jedu kuhano povrće bogato vlaknima koja potiču pravilnu probavu i pražnjenje crijeva.

Uzrok promjenama u hodu mogu biti različite povrede kralježnice ili stražnjeg dijela tijela.

Laganim opipavanjem pokušajte pronaći mjesto boli, a ukoliko ga pronađete bilo bi dobro mačku odvesti veterinaru kako bi temeljito pregledao životinju i proveo terapiju. 

Međutim, moguće je i da su ovo samo znaci početka tjeranja. Mačke spolno sazrijevaju u dobi od 6 do 8 mjeseci. U našem podneblju spolna aktivnost započinje s produljenjem dana (veljača), a nastavljaja se u cikličkim intervalima do kasne jeseni. Mačka koja je u fazi tjeranja mijenja ponašanje, pa se tako mogu uočiti umiljavanje, prebacivanje na leđa, protezanje i izvijanje leđa.

Pažljivo promatrajte Vašu mačku i vjerojatno ćete uočiti još neke od simptoma koji će ukazati što je od navedenog uzrok neobičnog hoda.

OZNAKE: