Povratak

Promuklost - laringitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Dobar dan, lijepo bih vas zamolila, danas sam primila mačku u ruke i ona je mijauknula ( što je za nju normalno jer ne voli biti na rukama), ali bila je promukla odnosno to je bilo promuklo i tiho mijaukanje. Inače ima 3 godine nije sterilizirana i kućna je maca, njuškica joj je normalne boje i vlažna,  uši joj nisu vruće pa pretpostavljam da nema temperaturu, jede normalno. Pa vas molim za mišljenje. Hvala, Ivana

O: Pod bolestima grla se podrazumijevaju upala grla ili faringitis, upala glasnica ili laringitis i upala mandula ili tonzilitis.

Najčešći uzročnici gore navedenih bolesti su bakterije i virusi. Kako je dijagnozu bez kliničkog pregleda životinje uvijek nezahvalno postaviti, samo pretpostavljam da Vaša maca boluje od laringitisa.

Laringitis je upala glasnica koje se nalaze u grkljanu. Ovu bolest karakterizira promuklost, i obično se javlja u blagom obliku koji traje kraće od tjedan dana. Osim promuklosti, mogu se javiti i grlobolja, otežano gutanje, suhi kašalj i povišena temperatura. Laringitis najčešće uzrokuju virusi, ali uzrok mogu biti i bakterijske infekcije, te naprezanje prilikom glasnog mijaukanja. Terapije lijekovima kod blagog oblika laringitisa nema. Maci je potrebno dodavati multivitaminske pripravke kako bi se poboljšao imuni status životinje, i kako bi se organizam sam izborio protiv infekcije. Voda za piće ne smije biti hladna, te ako maca ima problema s gutanjem hrane, dehidriranu hranu je potrebno namočiti prije upotrebe sa toplom vodom, kako bi omekšala. Također bih Vam preporučila da maci nabavite hranu za oporavak. U Pet centar ljekarnama možete takvu hranu naći od tri proizvođača: od Eukanube-High calorie, od Hill'sa-a/d te od Royal canina-Convalescence vrečice i Recovery paštete. Glavne karakteristike takve hrane su: povišena razina bjelančevina, energije, minerala i elektrolita. Indikacije za davanje takve hrane su: anoreksija, malnutricija, nemogućnost uzimanja hrane, oporavak nakon operacije, graviditet, laktacija i rast...

Ovakva hrana nema kontraindikacija, ali se ne preporuča davati pretilim životinjama i životinjama s bolestima bubrega, jetre i srca. Povišena količina bjelančevina i masti pomaže u premošćivanju slabosti i pomaže u izlječenju. Velika energetska vrijednost omogućuje hranjenje malim obrocima i smanjenu punjenost crijeva. Dodana je antioksidantna formula koja smanjuje oksidativno oštećenje stanice i potiče imunološki sustav. Visoka probavljivost sastojaka kompenzira smanjenu enzimsku aktivnost u crijevima i osigurava optimalnu opskrbu organizma hranjivim tvarima. Uz gore navedene medicinske hrane nije potrebno dodavati nikakve vitaminsko-mineralne dodatke, koji bi mogli narušiti nutritivnu ravnotežu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr