Povratak

Puerperij i lohijalni iscjedak nakon poroda / Teški porod mace

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic
:
.,

Odgovara: Dragan Vešović, dr. vet. med., Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Maca se okotila prije dva dana. Imala je jako težak okot, koji je trajao dva dana i uz pomoć dvije injekcije za trudove. Okotila jedno živo mače i dva mrtva, uz našu pomoć. Međutim, nakon što se sve završilo i maca se očistila, povratila snagu, opet se nakon 24 sata pojavio sluzavi, crveni iscjedak iz rodnice. Naš veterinar kaže kako nema razloga za brigu i kako se taj iscjedak zna pojavljivati i do 15 dana nakon okota. Ja se ipak bojim da nije ostao još jedan mačić u materici, jer ovi sto je okotila bili su prilično veliki i počela ih je "izbacivati" tek nakon sto je primila injekciju. Hvala. Selma

O:
Vremenski period po završetku poroda se naziva puerperij. Unutar njega, postupnim promjenama na organima i organskim sustavima, nestaju promjene nastale graviditetom i porodom, a organizam se "vraća" u stanje u kojem je bio i prije samog graviditeta. Ovaj proces u kojem se spolni organi vraćaju u svoje prijašnje stanje, stanje u kojem su bili prije samog graviditeta naziva se involucija. Puerperij kod mačaka traje nekoliko tjedana. Na njega utječu mnogi faktori: dob životinje, doba godine, dojenje, klima i zoohigijenski uvjeti.
Također i uvjeti držanja, kretanje životinje, hranidba, broj plodova, konstitucija ženke, veličina mačića, različiti poremećaji koji mogu nastati za vrijeme graviditeta, pri samom porodu ili neposredno nakon samog poroda. Poslije okota, mačkama i kujama sljedećih nekoliko tjedana (3-4 tjedna) maternica se čisti od posteljica i ugrušane krvi. Naime, iscjedak koji se stvara djelomično se resorbira, a djelomično izlazi preko spolnog otvora. Ovaj iscjedak iz spolnog otvora se naziva lohije te ga najviše ima u prvih nekoliko dana po porodu. Njegove karakteristike su da je bez mirisa, a pred kraj postaje sluzavo-vodenaste konzistencije te crvenkasto-bijele boje.
Stoga, moguće je da ovo što i primjećujete kod svog ljubimca odgovara lohijalnom iscjetku koji predstavlja fiziološki dio puerperija u mačaka. Također, u prilog ide i činjenica da ste primijetili da je ljubimac povratio snagu. Međutim, kao što je to i slučaj u bilo kojem od težih poroda, savjetuje se provoditi redovite kontrole tijekom narednih nekoliko tjedana kod svog veterinara. Razlog leži u činjenici da je na takav način moguće pratiti tijek oporavka kao i po potrebi potpomoći organizmuu oporavku.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svog veterinara. Isti će moći pregledati ljubimca te utvrditi da li su sve faze poroda prošle "u najboljem redu", odnosno da li je klinička slika koja se pojavljuje kod Vašeg ljubimca posljedica fiziološkog procesa tijekom puerperija ili patološki proces koji iziskuje prikladnu terapiju. Također, u skladu s dijagnozom, isti će biti u mogućnosti dalje Vas savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr