tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam mačka koji je prilikom trčanja po dvorištu iščupao (otkinuo) nokat. Sada se događa da mu krvari jastučić i zanima me kako mu mogu to imobilizirati, tj. nekako mu ubrzati oporavak? Hvala, Andrea

O: Krvarenje razlikujemo vanjsko i unutarnje. U slučajevima vidljivog krvarenja lako je uočiti mjesto izlaska krvi. Vanjska krvarenja manje su opasna jer se mogu brže zaustaviti. U slučaju povreda velikih krvnih žila treba žilu ako je moguće iznad povrede povezati, u protivnom treba na ranu staviti čistu gazu ili pamučnu maramicu te povezati zavojem. Za definitivno zaustavljanje krvarenja treba potražiti pomoć veterinara koji će procijeniti težinu ozlijede i po potrebi aplicirati antibiotik da se rana ne inficira. Pri ranjavanju uvijek prašina i mikroorganizmi mogu ući u ranu pa je poželjno pliće rane isprati blagim otopinama antiseptika npr. vodikovog peroksida, hipermangana (kalijevog permanganata), rivanola i sl. Ako je došlo do dubljeg ranjavanja, otkidanja kože, uboda stranim tijelom ranu treba prekriti čistom gazom ili džepnim rupčićem i  i žurno potražiti pomoć veterinara koje će kirurški (ako je potrebno) i medikamentozno obraditi ranu.

O obradi rane pisao je kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. u ranije objavljenom odgovoru Otvorena rana - primarna obrada, liječenje i zaraštavanje.

Puknuti i istrgnuti nokat jako krvari, jako boli (vjerojatno je da će neko vrijeme šepati) i jako dugo zarasta te dugo treba da naraste novi.

Ovisno o težini ozlijede ovisi i oporavak. Ako krvarenja nastavi ili ako mačak bude stalno skidao povoj, čemu su skloni jer mačke teško podnose na sebi zavoje, savjetujem Vam da se javite veterinaru.

OZNAKE: