Povratak

Rana na mekušima (jastučićima) šapa mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Mačak mi se vratio s dvije rane na jastučićima prednjih šapa, nisu velike, pola cm kvadratnog. Mazala sam mu to sa Bivacinom i jedna rana se zatvorila, a druga smanjivala. Ali to je mačak koji boravi vani u vrtu i naokolo koliko želi pa uvijek kad se vrati stanje je gore, pogotovo otkad je ova kiša i sad mu se i zarasla ranica opet otvorila, kao da se razmočila od kiše. Što da radim? Da ga ne puštam van? Zamotala sam mu ranu pa je brzo skinuo zavoj. Lijepi pozdrav, Đenka

O: Mužjaci mačaka su vrlo teritorijalne životinje i uvijek brane svoj teritorij od drugih mužjaka. Pri tome vrlo često budu ranjavani, u međusobnim okršajima ili prilikom penjanja preko ograda, drveća i dr.

Rane na mekušima sporije i teže zaraštaju od rana na koži. Toaleta rane je standardna za sve rane, što uključuje čišćenje rane antiseptikom (Betadine otopina i sl.), a ponekad je dovoljno i mlakom vodom sa sapunicom.

Antiseptik se upotrebljava za čišćenje svježih rana, a kad počne zaraštavati, treba prestati s antisepticima  jer oni usporavaju zaraštanje. Nakon toga, kad se rana posuši, preporučljivo je tretirati ranu antibiotskim kremama ili sprejem (kao što ste naveli, Bivacin krema je dobar izbor).

Vlažna podloga ne dozvoljava rani da se suši  pa bi bilo dobro da je mačak zatvoren dok se ranice ne zatvore. Nije potrebno zamatati nogu jer je važno da rana bude otvorena kako ne bi nastupili anaerobni uvjeti koji pogoduju nekim bakterijama.

O istoj problematici sam već pisala u prijašnjem odgovoru Jednostavne i složene rane / Zacijeljivanje rane na njuški psa.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr