Povratak

Rana na nozi i povišena tjelesna temperatura

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Nikolina Jozić, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Rijeka

P: Naš mačak je dva tjedna imao proljev i temperaturu. Dobivao je antibiotik i vitaminske injekcije. Treći dan po završetku lječenja se pojavio se bolnom nogom i nije nam se dao uloviti. Tri dana nakon toga kada sam ga napokon ulovila na nozi je bila otvorena velika rana. Opet atibiotici, šivanje, temperatura. Već mj dana tako. Rana je zarasla, no temperatura je tu. Unatoč antibioticima. Danas sam na drugoj nozi primjetila ranu, još nije otvorena, no izgleda ķao da je nagnječena. Mačak je već dva tjedna u kući te se nama gdje ozlijediti. Valentina

O: Normalna tjelesna temperature u mačaka se kreće od 38 do 39,5°C. Povišena tjelesna temperatura je jedan od mnogih simptoma koji ukazuje da se organizam bori s nekim od oblika infekcije te na temelju povišene tjelesne temperature ne možemo zaključiti o točno kojoj infekciji bi mogla biti riječ. Temperatura može biti prisutna i tijekom i nakon terapije antibioticima ukoliko je uzrok same povišene temperature virusna infekcija jer antibiotici djeluju isključivo na infekcije koje su uzrokovane bakterijama. Također postoje određene bolesti kod kojih povišena temperatura može biti perzistentna kao što su primjerice mačja imunodeficijencija, mačja leukemija, zarazni peritonitis mačaka.

Što se tiče nagnječenja, ono ne može nastati samo od sebe, nego je potrebna određena tupa sila koja djeluje na meko tkivo što rezultira naposljetku nagnječenjem.

Savjetujem Vam da posjetite Vašeg veterinara kako bi se napravio klinički pregled te dodatne pretrage uključujući brze testove na virusne zarazne bolesti kako bi se otkrio uzrok povišene temperature u Vaše mačke.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr