Povratak

Rana neće zarasti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam tri pitanja. Naime, moj mačak se prije dva mjeseca potukao i zaradio je ranicu iza uha. Na početku je bila jako mala, ali tijekom zarastanja ga je počela svrbiti, tako da je sada ta ranica prerasla u dosta veću. Čim se uhvati mala krasta, on ju češe i raskrvari. Zanima me da li postoji kakva mast koja bi ubrzala to zarastanje ili možda način na koji bih ga mogla spriječiti da se češe? Drugo: zadnjih dana u očima mu se pojavila bijela kožica (koja se predpostavljam nalazi ispod kapaka) i koja mu prekriva većinu oka dok je otvoreno, pa djeluje suzno. Da li je to znak neke infekcije ili možda jednostavno lijenosti? Treće: zanima me smeta li mačkama zvončić koji se nalazi na ogrlici? Hvala, Ivanela

O: Svaka rana prilikom zaraštanja izaziva osjećaj pruritusa. Za brže zaraštavanje rana, u Pet centrima možete nabaviti Cink vitaminsku mast koja sadrži cink oksid i riblje ulje. Riblje ulje sadrži vitamin A koji je vitamin zaštite epitela, a cink oksid adstrigentno djeluje. I riblje ulje i cink oksid su ugrađeni u masnu podlogu koja dobro prijanja na oštećenu kožu i sluznice štiteći ih od vanjskih utjecaja te pospješujući sušenje i zacijeljivanje rana. Mast nema kontraindikacija niti nuspojava. Oboljela ili promijenjena mjesta na koži ili sluznici je potrebno premazivati 1 - 2 puta dnevno. Osim gore navedene masti, u ljekarnama Pet centra možete nabaviti Cothivet sprej koji je cikatrizirajući antiseptik i kod kojeg također nisu poznate kontraindikacije. Cothivet je na biljnoj bazi (sastoji se od tinkture Gotu kole, eteričnih ulja lavande, ružmarina, majčine dušice...) i nanosi se 3 - 4 puta dnevno.

U pomoćne aparate oka spada treća očna vjeđa koja je zapravo trokutasti nabor konjuktive koji se uzdiže iz prednjeg ventromedijalnog dijela oka. Treću očnu vjeđu podupire hijalina hrskavica T oblika - oko koje se nalazi žlijezda treće očne vjeđe, vezivno tkivna stroma i konjuktive. Žlijezda je seromukozna, a funkcija joj je zaštita jabučice te sekrecija i distribucija suza. Bolesti trećne očne vjeđe kod mačaka obično upućuju na bolesti nekog drugog organskog sustava, uključujući i neke zarazne bolesti. Svakako svog mačka odvedite veterinaru u vezi općeg pregleda Vašeg mačka i postavljanja točne dijagnoze.

Sve mačje ogrlice se proizvode sa zvončićem. Budući da je mačka lovac, vjerovatno joj smeta buka koju zvončić na ogrlici proizvodi prilikom njenog kretanja. Međutim, domaće mačke imaju dovoljno hrane i love miševe i ptičice samo iz zabave i u većini se slučajeva s njima igraju i ne pojedu ih pa se jednako tako mogu naviknuti i na zvuk zvončića. Pretpostavljam da su zvončići na mačje ogrlice stavljeni kako bi gazda mogao u svakom trenutka znati gdje mu se mačka nalazi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr