dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moja mačka je okotila dva mačića i jedan je mršaviji od drugog za 100 grama. On ima 400 g, a drugi 500 g. Okotili su se 16.7.2011. pa me zanima je li ta težina normalna za njegovu dob ili treba biti deblji.

Unaprijed hvala! Ana


O: Rast mačića odvija se u 2 faze.

Od rođenja do 4. mjeseca rast je vrlo brz. Izgrađuje se koštani sustav mačića, a tjelesna težina mačića se uveća 5–7 puta do 8. tjedna života. Organizam mačića ima jako velike energetske potrebe. Od 4 do 12 mjeseci sporiji rast. Konsolidira se koštani sustav i izgrađuje se mišićna masa, organizam mačića i dalje ima velike energetske potrebe. Mliječni zubi pojavljuju se vrlo rano, tijekom 2. tjedna života.

Mačić ulazi u 2. fazu rasta u doba kada izbijaju stalni zubi, u dobi od 4 do 6 mjeseci.

Težina mačića može biti sljedeća:
1-2 mjeseca 350 - 600 g
2-3 mjeseca 800 g - 1,2 kg
3-4 mjeseca 1,4 - 2,1 kg
 
Zaostatak u rastu i razvoju mogu uzrokovati parazitarne invazije, poremećaji u metabolizmu, nedostatna prehrana ili urođene anomalije. Također, navedeni uzroci uvjetuju i različitost u težini mačića u leglu, kao i porođajna težina.
 
Vaši mačić sada stari oko 20-ak dana, još moraju jesti mačje mlijeko i bitno je kontrolirati koliko dugo mačić jede i ima li mačka dovoljno mlijeka. Do dobi od 3-4 tjedna starosti potrebno je polako uvoditi razmočeni obrok dehidrata prilagođenog toj dobi (npr. Royal Canin Kitten ili Babycat Instinctive koji se preporučuje davati i mački koja doji).

Vaši mačići nemaju odstupanja u odnosu na granične vrijednosti.

Savjetujem Vam također i tretiranje mačića protiv endoparazita i ektoparazita, uz prethodnu konzultaciju s Vašim veterinarom.

OZNAKE: