Povratak

Razlika između hrane namijenjene steriliziranim i kastriranim mačkama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P:Zanima ne koja je razlika između ROYAL CAN hrane za sterilizirane mačke, ROYAL CANIN VD Young Male Cat suha hrana za kastrirane mužjake ili ROYAL CANIN VD Young Female Cat suha hrana za sterilizirane mačke? Da li to može  biti i za mace od 6 mj? Hvala, Marina


O:
Royal canin Neutered Young female i Young male je hrana za odrasle mačke ili mužjake od kastracije do 7 godina starosti. Postoje male razlike u sastavu i to u količini bjelančevina, jer je u hrani za ženke nešto niži postotak bjelančevina (37%), a za mužjake 40 %. Mužjaci imaju veću mišićnu masu i veću potrebu za bjelančevinama, dok su masti u istom postotku. Kastrirane mačke su sklonije debljanju stoga je količina masti smanjena  (10 %). Osim toga, količina minerala je nešto manja u hrani za mužjake zbog veće mogućnosti stvaranja mokraćnih kamenaca. U vašem slučaju, pošto imate mlade mačke do 6 mjeseci, preporučila bih vam da ih još hranite hranom za mačiće, koja sadrži veći udio masti , koje daju energiju te bjelančevina, kako bi dobile dovoljno hranjivih tvari da se u potpunosti razviju. Nakon navršene godine dana možete preći na hranu za kastrirane mačke.

To može biti i Royal canin FHN Sterilised koja se može davati i muškim i ženskim mačkama ili bilo koja druga jednako kvalitetna hrana (Hills, Brit care, Pro plan, Iams i dr.). Svakako bih vam preporučila da mace potičete na što više kretanja i aktivnosti - igranja, jer bez obzira na kvalitetu i količinu hrane , mace se mogu udebljati ako se nedovoljno kreću. Mirovanje dovodi do atrofije mišića, a posljedično problema sa lokomotornim susutavom. Osim toga, smanjena aktivnost ima za posljedicu smanjenu žeđ , a premala količina popijene vode dovodi do koncentriranja mokraće te stvaranja mokraćnih kamenaca. Nadam se da će vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr