Povratak

Različiti alergeni koji mogu dovesti do pojave alergijskih reakcija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imamo mačića od 6 mjeseci, prije 2 dana smo ga odveli veterinaru jer nije jeo ni pio i imao proljev. Dobio je antibiotike radi visoke temperature i vitamin b jer je bio blijed oko očiju. Kad smo došli kući tražio je jesti i dala sam mu mokru hranu za osjetljiv želudac. Sat vremena nakon toga mačić je skakao po stanu, češao se kao lud i lizao. Poveli smo ga opet veterinaru i dao mu je antihistaminik jer je izgleda alergičan na penicilin. Nakon toga kad smo došli opet kući, sjeo je u jedan kut mjaukao, zavijao i dva puta povratio, zadnje noge su mu bile ukočene, zjenice skroz raširene. Onda smo opet išli veterinaru. Mačak je bio pothlađen, dobio je ljekove za želudac, vitamine, glukozu i infuziju. jutros je lijepo pojeo hranu od veterinara za problematičnu probavu, bio je živahan, nije se češao. Otišli smo na kontrolu, mačak opet pothlađen, nije mu dao antibiotike, samo infuziju i tonik sa b vitaminom, više nije blijed oko očiju. Od kad smo se vratili kući on se češe kao lud, zjenice skroz raširene, nervozan i dekoncentriran. ima volju za jelom, dobio je Royal Canin Convalescence support.
Hvala na mišljenju.
Antonia

O: Vaš mačak ima skup naizgled nepovezanih simptoma i cijela slika je iz ove perspektive malo neobična. Može se posumnjati na alergijsku reakciju s obzirom na izraženo češanje i ostale simptome. Alergije mogu imati različite simptome poput promjena na sluznici usta, koži općenito (s kliničkim znakovima svrbeža), na dišnim prohodima (s kliničkim znakovima kihanja, kašljanja i otežanog disanja) te na sluznici želučano-crijevnog sustava (s kliničkim znakovima povraćanja ili proljeva). Različiti su alergeni koji mogu dovesti do pojave alergijskih reakcija kod mačaka: ugrizi insekata, određene supstance iz hrane, drveće, trava, grinje, pelud, spore gljiva, lijekovi... Smatra se da mačke mogu razviti alergijske reakcije na sve poznate inhalacijske alergene koji djeluju na ljude.

Ovisno o tipu alergije, za dijagnostiku je potrebno provesti dijagnostičke pretrage: anamneza i opći klinički pregled, strugotine kože, kompletna krvna slika i biokemija krvi, eliminacijska dijeta...Oblik, vrsta i raspored lezija kože, odnosno promjena, pomaže u postavljanju dijagnoze. U liječenju je bitno spriječiti daljnji kontakt s alergenom te lokalno tretirati promijenjena mjesta sredstvima koja smanjuju svrbež. U obzir dolaze: antibakterijski šamponi, antihistaminici, kortikosteroidi, imunoterapija, nadomjesci prehrani bogati nezasićenim masnim kiselinama, medicinska prehrana, antibiotici (prevencija sekundarnih bakterijskih infekcija) Što se tiče Vašeg mačka, preporučujem da usko surađujete sa Vašim veterinarom radi pronalaženja optimalnog rješenja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr