Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam macu koja je stara oko 12 godina. Negdje 2004. je sterilizirana, a prije toga je omacila 2 mačića. Prije par mjeseci primjetili smo neke čvoriće i kvržice oko bradavica, i to njih 4, dvije su velike oko 1,5-2 cm, dok su preostale dvije manje. Maca je bila, na zahtjev veterinara, na rentgenu na kojem je ustanovljeno da nema metastaza, no krvna slika pokazala je da je maca dosta dehidrirana, pa je veterinarka na Veterinarskom fakultetu, koja je vadila krv, savjetovala da bi bilo dobro da se maci da infuzija prije operacije. Naš veterinar, koji je i postavio dijagnozu, da se radi o tumorima. Rekao je da je operacija rizična jer smatra da maca ne bi podnijela operaciju (pošto je po krvnoj slici vidio  da  postoji  rizik da joj

tokom operacije otkažu bubrezi). Što Vi mislite? Znam da nemate pred sobom nikakav nalaz da vidite konkretno što je loše na toj njezinoj krvnoj slici, no ako imate neko mišljenje, molila bih Vas odgovor jer ne znam što da radim.
Unaprijed zahvaljujem, Dubravka

O: O tumoru mliječne žlijezde u mačaka pisala je opširno kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Ono za što je Vaš veterinar zabrinut je kako će mačka reagirati na anesteziju i sam anestetik.

Svaka anestezija je rizik i kod zdravih i mladih životinja i na to se uvijek mora vlasnika upozoriti, a kod Vaše mace je slučaj da je ona već u godinama.

Prije operacije kod starijih jedinki uvijek je uputno napraviti detaljnu kliničku pretragu, po potrebi nakon auskultacije stetoskopom poslušati srce i pluća.

Vaš veterinar je na krvnoj slici najvjerojatnije vidio povišene vrijednosti kreatinina i ureje, koje se javljaju kod bolesti i zatajenja bubrega. No, ureja može biti povišena i zbog dehidracije pa bi infuzija, u svakom slučaju, prije operacije bila indicirana da rehidrira organizam i "ispere" ga od povišenih navedenih tvari.

S obzirom da se većina anestetika izlučuje iz organizma putem bubrega, svi anestetici obično smanjuju sposobnost filtracije bubrega, a isto tako i stres. Ovakvo djelovanje prestaje odmah nakon kirurškog zahvata, no može se zadržati i kroz nekoliko dana. Mogu reducirati izlučivanje anestetika ili čak povećati koncentraciju u krvnoj plazmi zbog skretanja ka acidozi. Povećana koncentracija kalija, ako je već prisutna u organizmu, može se podignuti u serumu do granice kada ugrožava život. Kronično zatajenje bubrega može dovesti do anemije, rupture mokraćnog mjehura, a životinja može postati  hiperkalijemična, hiponatrijemična, hipokloremična i acidotična. Ove situacije ugrožavaju život. O tome možete opširno pročitati u odgovoru iste kolegice o narkozi i postoperativnom oporavku, ovdje.

Možete se raspitati i za opciju inhalacione anestezije, koju već koriste mnoge veterinarske ambulante, a za pravilnu odluku što učiniti preporučam Vam da se savjetujete i sa stručnjacima specijalistima na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

OZNAKE: