Povratak

Samoozlijeđivanje mačka i napadanje vlastitog repa / Bjesnoća kod mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam pitanje u vezi susjedinog mačka. Počeo je odbacivati svoj rep. Puše, reži i napada ga. Grize i grebe...izgrebe se i izgrize do krvi. Ponaša se kao da mu je rep neprijatelj. Nemirno spava, samo se odjednom nakostriješi i napadne si rep... Išli su veterinaru, on je rekao da ako se mačak odaziva na  ime nije bjesnoća, dao mu je 2 injekcije i neke antibiotike te ovratnik da se više ne napada. On se za vrijeme tih lijekova primirio. Nije imao tako intezivne napade i mirnije je spavao. Sve do subote, ovaj put  šapama - opet ispočetka. Potpuno si je izgrebao rep. Zvali su veterinara i nisu ga dobili, do nedjelje ujutro mačak si je unakazio rep do kraja. Krvi naravno po svuda, i boljelo ga je, naravno. Dobili su veterinara, ali u našoj okolici nema dežurne službe, veterinar  je bio slobodan tek u ponedjeljak  ujutro. Do tada nisu čekali i riješili su se mačka. Možete li mi, molim Vas, reći što mu je bilo? Veterinar je prvi put rekao da može biti da ga je nešto ugrizlo pa osjeća miris druge životinje na njemu. Susjeda kaže da nema nikakvog ugriza, ništa se nije vidjelo - sve rane koje je imao po repu, kaže, nanio si je sam. Zatim, da mogu biti paraziti ili mu možda nešto prošlo po repu (bicikl, auto) pa ga doživljava kao strano tijelo. Inače, živimo na selu. Recite mi, je li to što je bilo s njim opasno za djecu?

Susjeda ima malo dijete i ja ih imam, zajedno su stalno te se kreću onuda kuda je išao i mačak. Je li to nešto strašno bilo ili su to gore navedeni razlozi? Je li bjesnoća isključena? Puno hvala na odgovoru.

Lijepi pozdrav, Franka

O: Bjesnoća kod mačaka je bolest središnjeg živčanog sustava. Virus se prenosi isključivo  ugrizom zaražene životinje.

Budite oprezni ako je Vaša mačka ugrižena od neke druge bijesne životinje jer se simptomi ne pojavljuju odmah. Potrebno je 2 do 5 tjedana kako bi se virus proširio po tijelu mačke i tada se javljaju simptomi:

  • Loša koordinacija i nedostatak ravnoteže se javljaju kao prvi znakovi bjesnoće. Ako primjetite da mačka lupa glavom po mnogo svari na koje naiđe, trebali bi istražiti taj problem.
  • Vikanje i glasno mijaukanje - javlja se u ranoj fazi bolesti, no može ukazivati i na druge zdravstvene probleme. Glas mačke koja je zaražena bjesnoćom se mijenja.
  • Konjuktivitis - upala očnih ovojnica, tako da oči budu natečene i crvene.
  • Pojačano slinjenje - mačka zbog bjesnoće proizvodi mnogo sline i ta slina joj stalno curi iz usta.
  • Pretjerana razdražljivost - mačke s bjesnoćom su vrlo razdražljive i odbijaju bilo kakvu pažnju. To je tipično za drugi stupanj bolesti, ekscitacijski. Bolesna mačka grize i grebe više nego što je normalno. Isto tako, mogu pokazivati agresiju prema stvarima na koje naiđu.
  • Čudno ponašanje - npr. mačka se bori s imagiranim neprijateljima ili jede kamenje.
  • Duboko disanje - uzrokovano je djelomičnom paralizom. Mačka ne može normalno disati i ovakvo stanje može odvesti u otkazivanje respiratornog sustava.
  • Depresija - ovo je simptom paralitičkog stadija bolesti i više se ne može napraviti ništa kako bi se mačka spasila.

Bjesnoća kod mačke nije uobičajena bolest, ali može biti fatalna. Bjesnoća može uzrokovati i sekundarne (usputne) bolesti poput urinarnih infekcija, respiratornih infekcija ili otkazivanja bubrega.

Bjesnoća se može spriječiti  pravovremenim cijepljenjem.

Dva su oblika bjesnoće: agresivna, tj. napadačka i tiha.  Prvi stadij agresivne bjesnoće očituje se tako da životinja bez razloga laje promuklim glasom, ne odaziva se na ime,  skriva se i zavlači,  guta slamu i kamenje, a redovitu hranu odbija. Gutanje je otežano, a iz usta curi slina, pogled je mutan. To traje 1 -2 dana. Drugi stadij tipičan je za bjesnoću. Životinja grize sve do čega dođe, ne prepoznaje vlasnika, a ako je na vezana, trga se i otima, napada oko sebe ljude i životinje, usta joj se pjene i obično odluta od kuće. U tom stanju životinja je najopasnija po ljude.  U trećem stadiju nastupa oduzetost ždrijela, nogu i tijela i  životinja ugiba u teškim mukama od ugušenja.  Tiha bjesnoća, od koje naglo ugiba mali postotak bijesnih pasa i mačaka  i to uglavnom u gradu, nastupa bez gore opisanih znakova, ali je isto tako opasna.

Znakovi bjesnoće slični su i u čovjeka i u životinja, no oboljelom čovjeku, dobije li odmah poslije ugriza serum, može se spasiti život, životinji ne. Ljudi se mogu zaraziti samo ako ih ugrize bijesna životinja ili  svježa slina zaražene životinje dođe na ranu ili sluznice čovjeka. Dijagnoza bjesnoće se postavlja  samo pretragom mozga uginule ili utamanjene životinje.

Osim bjesnoće, postoji virusna bolest nazvana lažna bjesnoća, kod koje je tipičan znak samoozljeđivanje, a o njoj je više pisao kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. u odgovoru Lažna bjesnoća (pseudorabies).

Prema opisanim simptomima i anamnezi , mačak Vaše susjede najvjerojatnije nije bio bijesan, već je imao jaku alergijsku reakciju na repu. Alergijske reakcije mogu nastati lokalno na koži zbog ugriza kukaca, nekih trava, a vrlo često iritacije mogu nastati ako mačka dođe u dodir sa nekom kemikalijom (ulje, gorivo, razrjeđivač  i sl.). Kad je dobio injekcije, a najvjerojatnije antibiotik i kortikosteroide, došlo je do smanjenja svrbeža,  ali je te injekcije trebalo ponoviti barem nakon 2- 3 dana kako ne bi došlo do ponovnog ozljeđivanja. Svakako bi mu pomoglo da mu se oprao rep u blagoj otopini šampona ili sapuna.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr