Povratak

Sekundarni hiperparatireoidizam / Rahitis / Pojačana aktivnost paratiroidee-doštitne žlijezde

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Imam mačka starog dvije godine, kao mali mačić imao je kronični proljev i nakon toga je dobio rahitis, kako su nam veterinari rekli. Zadnje noge su mu na slovo x, slične zečjima, ne moze trčati ni skakati ,penjati se ni silaziti sa npr kauča, stepenice još nekeko savladava, napravi desetak koraka pa malo odmori. Rečeno nam je da se to ne moze izlječiti pa me zanima dal postoje kakvi ljekovi da se bolest drzi pod kontrolom. Nadam se da ga to ne boli, normalno jede i ima probavu. Hranim ga wiskas yunior suhom hranom, piletinom i kite-kat konzervama. Molim vas da me savjetujete kako mu mogu pomoći?Hvala unaprijed. Milan


O: Zbog loše prehrane javlja se sekundarni hiperparatireoidizam (pojačana aktivnost paratiroidee-doštitne žlijezde) uzrokovana reduciranom resorpcijom i asimilacojom kalcija zbog manjka fosfora ili vitamina D u hrani. Mačke su u nemogućnosti sintetizirati vitamin D3 iz sunca i potpuno ovise koliko će ga dobiti u hrani. U normalnim okolnostima vitamin D3 apsorbira se u crijevima pomooću masti. Manjak kalcija također uzrokuje rahitis. Najčešći uzrok je nepravilan omjer kalcija i fosfora. Relativno se često javlja u mladih mačića u rastu između 4 i 12 tjedana starosti.

Rahitis se kod mačića manifestira deformiranom kralježnicom i iskrivljenim nogama.

Prvi simptomi su šepanje pri skoku te u težim slučajevima nemogučnost hodanja i mijaukanje od boli pri palpaciji kralježnice pri repu. Mačići stoje sa karakterističnim stavom šapa. Često sjede i odbijaju se kretati. Ako se odmah ne pristupi liječenju može doći do skraćenja kralježnice i mogu se formirati kvrge na repu u blizini tijela.
Kosti su mekane i lagano dolazi do frakture prilikom skakanja i to najčešće duge kosti, lopatice, zdjelice, nosnih kostiju te kralježnice. Dolazi i do začepa i grčeva. Ekscitacije, trzanja mišića i napadi su također zabilježeni.

Loša je vaskularizacija i mineralizacija kosti pa dolazi do bolnosti kostiju, gihta, otečenja. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih znakova i rentgenske snimke. Rentgenski su je proširena fiza kosti i vide se nemineralizirani dijelovi kosti.  Korekcija prehrane je primarna u liječenju. Suplementacija sa kalcijevim glukonatom je dovoljna, znakovi šepanja nestaju za 2-4 tjedna.  Potrebno je omogučiti izloženost sunčevom svjetlu ako je mačka stalno u zatvorenom, te onemogučiti skakanje na i sa visokih položaja te složiti im mekani krevet.

Prognoza je dobra ako nema patoloških fraktura ili neizliječivih oštečenja kosti. Savjetujem Vam hranjenje nekom od visokokvalitetnih hrana za mačke (Brit carem, Pro plan, Royal Canin, Hill`s) te dodatak u hranu Canina Petvital Arthro-tabs koje zbog svog sastava povoljno djeluju na izmjenu tvari u kostima. Kao potpora zadržavanju iona u tkivu povećava gipkost koštane mase i tetiva. Preporuča se kod poremečaja u rastu (X i O noge), veću čvrstoču i elastičnost kosti i kralježnice, za ubrzavanje regeneracije kosti nakon lomova i kirurških zahvata, za jačanje zglobova, a jer sadrži Salix iz vrbine kore ublažava i bolove.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr