Povratak

Simptomi koji ukazuju na pojavu kožnih bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Javljam se zbog problema s dlakom i kožom mače koji se javljaju svakg ljeta. On si sam šapom čupa i zapetljava dlaku koju ja onda zapetljanu izvučem četkom. Dlaka je na tim mjestima suha i u vrlo kratkom roku mu ispadne veće područje koje ostane golo. Koža je bez ogrebotina i izgleda normalno i bijelo bez peruti i zato mi je to sve zbunjujuće jer ni iz vaših dosad objavljenih pisama o krznu ne mogu dokučiti što bi moglo biti uzrok. Mačak jede istu hranu kao i tijekom cijele godine Brit Care za kastrirane mačke. Ja sam mu kapala neke kapi Piruvet, i  mislim da je to samo pogoršalo stvar. Prije dolaska uvijek stavimo Advocate ampulu da ga zaštiti. Inače, koristim Frontline za buhe. Da li to može biti reakcija na Advocate? Hvala. Nataša


O: Hvala na ukazanom povjerenju, no naši odgovori su samo informativne prirode te kao takvi ne mogu zamijeniti pregled i pretrage u veterinarskoj ambulanti na osnovu kojih je moguće postaviti dijagnozu i prema tome poduzeti odgovarajuću terapiju. Općenito, kožne promjene kod mačaka mogu biti u širokom opsegu, od gljivičnih i bakterijskih infekcija, parazitarnih invazija, traumatskih i drugih ozljeda pa do alergijskih reakcija, hormonalnih poremećaja i različitih drugih kožnih bolesti.

Na kožnu bolest kod mačke ukazuje: češanje, gubitak dlake, promjene pigmentacije, vidljive otekline, upala, nabori, suho prhutanje i kraste, vlažna površna i dublja oštećenja kože. Većina oblika kožnih bolesti karakterizirana je mnoštvom tih kliničkih znakova.  Kako se stanje Vašeg ljubimca ne bi značajno pogoršalo u naredna tri tjedna do odlaska u veterinarsku ambulantu, slijedite općenitu preporuku potporne terapije u slučaju dermatoloških oboljenja u mačaka: ljubimcu ponudite antialergijsku medicinsku hranu koja na tržište dolazi od dva proizvođača: Royal Canin Hypoallergenic ili Sensitivity Control te Hill's z/d u dehidriranom i konzerviranom obliku. Osim navedenih hrana, preporučljivo je davanje dodataka prehrani bogatih nezasićenim masnim kiselinama koje pomažu poboljšanju konstitucije kože uslijed ili poslije kožnih bolesti, kod prekomjernog ispadanja dlake, dlake bez sjaja i prhutave kože a dolaze u obliku ulja (DR. Clauders Ulje lososa, Vetoquinol Dermanorm ulje) ili kapsula (Canina Dermcaps). Ovdje moram napomenuti kako se radi o dodacima prehrani te ni po čemu ne mogu zamijeniti obrok ili kompletnu prehranu pa su, stoga, primjereni za davanje mesojedima. Potpornu terapiju uključuje i redovita kontrola infestacije buhama i/ili kožnim parazitima pa je za svaku pohvalu što ste ljubimca zaštitili ampulom Advocate (Bayer). Prema opisanim simptomima, teško je za zaključiti kako se radi o nekoj od nuspojava na primjenu ampule. Naime, sam proizvođač navodi kako su nuspojave vrlo rijetke ali ukoliko se jave manifestiraju se u kratkotrajnom svrbežu na mjestu nanošenja sredstva.

Rjeđa je pojava masne dlake, crvenila kože na mjestu nanošenja sredstva te povraćanje. Ovi znakovi obično prolaze sami od sebe i nije potrebno liječnje. Slijedeće, ukoliko mačka liže mjesto aplikacije sredstva mogu se javiti prolazni neurološki znakovi a s obzirom kako je sredstvo gorkastog okusa može se javiti pojačana salivacija i to obično netom poslije nanošenja sredstva. Ovo ne predstavlja jedan od kliničkih znakova trovanja i obično prestaje unutar nekoliko minuta.
I posljednje, s obzirom kako ste već dvije godine uzastopce primijetili da se promjene ponašanja događaju odlaskom na more, treba uzeti u obzir i psihički poremećaj posljedicom stresa. Već ranije kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. je opisala o ovom problemu na tekstu Mačka pretjerano čisti dlaku / Mačja psihogena alopecija i neurodermatitis



Svakako, ukoliko se simptomi ne povuku uz poduzete mjere potporne terapije i ublažavanja stresa u Vašeg ljubimca, nakon povratka sa ljetovanja morati ćete se uputiti u veterinarsku ambulantu.

.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr