Povratak

Simptomi vezani uz pojave intolerancije na hranu / Liječenje intolerancije te važnost odabira ispravne hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Prije nekoliko tjedana, udomili smo mladu mačku s ulice, staru najviše pola godine. Proljev je imala prvi dan, nakon čega je sve bilo u redu, a proljev se ponovno pojavio prije par dana i traje. Ne znamo njezine prethodne prehrambene navike. Očišćena je od vanjskih i unutarnjih nametnika, a slijedi  i sterilizacija za par dana. Primjetili smo da proljev dobije nakon Whiskas hrane u vrećici, i to trenutno. Sada jede suhu hranu i kuhanu rižu i piletinu, te se stanje stolice poboljšava. Zanima me kako isplanirati prehranu u slučaju netolerancije mačje na mokru hranu? Je li to uopće moguće? Što još možemo prirediti našoj mački kao obrok, ukoliko ne može jesti kupovnu mokru hranu? Hvala. Danijela


O: Intolerancija na hranu izaziva zakašnjelu reakciju koja se javlja nekoliko sati do više dana nakon konzumiranja određene vrste hrane, odnosno sastojaka hrane ili dodataka. Dakle, prema tome, ne znači da će se intolerancija razviti na suhu hranu istog proizvođača mokre hrane na koju se intolerancija razvila. Općenito se intolerancija na hranu razlikuje od alergije na hranu po tome što u reakciji ne sudjeluje imunološki sustav.

Alergije na hranu tipično uzrokuju povremene svrbeže po tijelu, otečenja ili upalno promijenjena mjesta na glavi i ušima, gubitak dlake ali i povraćanje i proljev. Najčešći od znakova koji se pak javljaju kod intoleracije na hranu je proljev, odnosno promjene u pražnjenju crijeva. Najpoznatiji uzrok intolerancije na hranu kod mačaka je mlijeko. Ovo se događa iz razloga što mnogim sisavcima nedostaje enzim za probavljanje laktoze (mliječnog šećera). Osim mlijeka, intoleranciju na hranu u mačaka najčešće uzrokuje riba, govedina, jaja i pšenica a specifičnost je kako se intolerancija može javiti i unatoč činjenici kako mačka konzumira određene sastojke dulje vremena.

Kako je vrlo teško dijagnosticirati intoleranciju na hranu, za razliku od alergijskih reakcija, kod sumnje se mačku stavlja na eliminacijsku dijetu kroz 8-12 tjedana a sve po preporuci ambulantnog veterinara. Mačku se može hraniti ili posebnim medicinskim hranama kod ovakvih problema (Royal Canin Sensitivity Control ili Hypoallergenic, Hills z/d ili d/d) ili se obroci mogu spravljati kod kuće. Prioritet kod eliminacijske dijete je izbjegavanje davanja bilo kakve druge hrane, poslastica, vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani i sl. Nakon vremena od 8-12 tjedana mački se može pokušati uvesti jedna nova namirnica a ukoliko nakon 2 tjedna ona ne izazove reakciju, uvodi se slijedeća namirnica i tako slijedom. Ukoliko se pak javi reakcija na određenu namirnicu ili vrstu hrane i ona izazove reakciju, potrebno ju je u potpunosti ukloniti iz prehrane i ne pokušavati ponovno uvoditi kroz određeno vrijeme ili je trajno ukinuti iz prehrane.

Liječenje intolerancije na hranu je izbjegavanje hrane ili sastojaka koji je izazivaju. Ukoliko se obroci spravljaju kod kuće, treba osigurati optimalan omjer hranjivih tvari (optimalan omjer masti, ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina, minerala...) posebno kada se radi o mladoj mački. Kuhanu hranu će mačke općenito rado pojesti, no s takvim načinom prehrane definitivno se ne unose svi potrebni sastojci (vitamini, minerali...). Više o problematici spravljanja obroka kod kuće možete pročitati na: Prehrana mačke pripema hrane kod kuće

Stoga je, ipak, za preporučiti da za svoju ljubimicu odaberete hranu koju do sada nije konzumirala (promijenite vrstu mesa, žitarica, povrća itd.). Bilo bi dobro da su iz skupine super premium hrana (Brit care, Hill´s, Purina Pro Plan, Royal Canin) te da pripadaju kategoriji kitten (za mlade mačke, do 12mj). Pri tome treba napomenuti kako konzervirana hrana, kao i suha predstavlja kompletan obrok a glavna je razlika upravo u količini vode koje hrane sadrže pa je tako potrebno voditi pojačanu brigu o dostupnosti svježe vode ukoliko se mačka hrani samo dehidriranom hranom.

Odabir hrane za mačke ponekad nije jednostavan. Neke mačke očekuju stalne promjene okusa i teksture hrane, dok neke prihvaćaju samo određene okuse i oblike. S obzirom na Vaše sumnje na intoleranciju na hranu, za početak je za preporučiti ostanak na režimu prehrane za koji ste uvidjeli da odgovara njenom zdravstvenom stanju te o tome treba voditi stalnu brigu, odnosno, ne nepotrebno nuditi neke hrane, vrste hrana ili sastojke hrana za koje ste prethodno uočili probleme sa stolicom.
Svakako preporučam ambulantni pregled ukoliko se stanje Vaše ljubimice neće stabilizirati korekcijom prehrane kroz 10-14 dana.




POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr