Povratak

Sivi jezik i neugodan zadah iz usta mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačića starog tri mjeseca. Našla sam ga kao skroz malog mačića na ulici i dovela sam ga u svoju kuću, među dvije isto mlade mačke. Prije dva mjeseca je bio bolestan, visoka temperatura i povraćao je. Dobio antibiotike i sve je bilo uredu, ali su druge mica mace obolile od panleukopenije. Sve su uspješno zaliječene. Osim glista, protiv kojih je dobivao pastu i tablete, prije mjesec dana je dobio i trakavicu. Također uspješno izliječeno. Ono što me muči je njegov jezik koji je sivkast i zadah iz usta koji je neugodan. Jedan veterinar je rekao da je to i dalje neka virusna infekcija i dao mi tekućinu kojom mu mažem jezik, ali jezih i zadah su i dalje isti. Drugi veterinar je rekao da je to pigmetacija jezika... Zanima me i vaše mišljenje. Lijepi pozdrav, Vanja

O: Mogući uzroci pojave sivog jezika i desni u ljubimaca su anemija (niska razina crvenih krvnih zrnaca), niska razina kisika u krvi, šok, trovanja, srčani poremećaj, paraziti ili bakterijske ili virusne infekcije. Lječenje se provodi prema naravi i zahtjevu stanja ponaosob. Na boju jezika i naslagu na njemu mogu utjecati hrana i lijekovi.

Mnogobrojne i raznolike bakterije u usnoj šupljini akumuliraju se i tvore tzv. bakterijski plak (naslaga na zubima žuto-smeđe boje) koji se nalazi na granici zuba s gingivom (desni). Tokom vremena bakterijska flora se promjeni, odnosno prevlast u ustima preuzimaju "loše" bakterije gram-negativne i anareobne. One su najčešće i uzrok neugodnog zadaha. Same bakterije izlučuju hidrogeni sulfid, amonijak, endotoksine, acetate, butirate i propionate koji još naknadno dovode do nekroze okolnog tkiva oko zuba.

Kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med. pisala je o temi Anemija, slabost i pad imuniteta - FIV, hemobartoneloza i mačja leukemija.

Od ishrane se savjetuju hrane superpremium kvalitete jer one, osim što zadovoljavaju sve nutritivne dnevne potrebe ljubimca, osiguravaju i optimalan unos svih potrebitih vitamina, minerala, masti, bjelančevina, taurina,...  Suha hrana čija je namjena prevencija i održavanje higijene zuba je  Hill's (Oral Care) ili Royal Canin (Oral Sensitive ili Dental). Navedene hrane sadrže granule koje su veće i ne lome se lako prilikom zagriza, nego zubi prodiru kroz granulu. Također sadrže i antioksidativnu formulu koja ima zadatak boriti se protiv oksidativnog uništavanaj stanica.

Radi postavljanja točne dijagnoze nužno je sistematski pregledati životinju  u ambulanti, s obzirom na to da svaku moguću bolest koja dovodi do navedenog stanja karakteriziraju odgovarajući simptomi, prema čemu se treba provesti i liječenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr