Povratak

Sjaj mačje dlake

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Čula sam kako neki ljudi svojem psu daju jaja da bi imao sjaniju i nježniju dlaku pa mene zanima dali se može to davati i maci?
Hvala,
Željko.

O: Jedno kokošje jaje sastoji se od tri dijela: ljuska (koja sadrži Ca i Mg karbonata, Ca i Mg fosfata), bjelanjak (pretežno voda i proteini) i žumanjak koji je nutritivno najvažniji dio jaja koji je bogat proteinima, željezom, fosforom, masnoćom, vitaminima i mineralima.

Jaje se može smatrati visokim oblikom energije. 100 g jaja sadrži oko 12% bjelančevina, oko 9% masti te znatne količine vitamina B1, B2, B6, A i D i znatne količine željeza, fosfora, sumpora i kalija. Sadrži i koratenoid lutein koji je esencijalan za održavanje dobrog vida. Energetska vrijednost 100 g jaja je 147 kcal. Bjelančevine jaja sadrže esencijalne aminokiseline koje su neophodne organizmu. Poneke životinje mogu alergijski odreagirati na neke proteine jaja.

Jedan od bitnijih sastojaka jaja su nezasićene masnoće (lecitin i kolin) koje su važne tj. neophodne za funkciju stanične jezgre i funkciju živaca te metabolizam jetre.

Ukoliko namjeravate mački davati jaje - možete, ali izbjegavajte bjelanjak (mogući izvor alergije) i dajte samo žutanjak. Konzumacija sirovih jaja uvijek predstavlja rizik zbog mogućnosti da su jaja intoksicirana Salmonelom.

Stoga, ukoliko želite da Vaša mačka ima zdravu i sjajnu dlaku, preporučujem da joj jelovnik obogatite vitaminsko mineralnim dodatkom (npr."Vitapet" pasta) ili biotinskim preparatom (vitamin H) koji služi za regeneraciju dlake i kože. Uz biotin bilo bi poželjno prehranu obogatiti esencijalnim masnim kiselinama (EFA) poznatije kao Omega 6 i Omega 3 koje se preporučavaju kod oštećenog dlačnog pokrova (faza linjanja, ispucala i suha dlaka, dlaka bez sjaja). Iščetkavajte je svakodnevno kako biste potaknuli cirkulaciju i iščešljali odumrlu dlaku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr