Povratak

Sklonost debljanju i korekcija prehrane steriliziranog ljubimca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačka starog 2 godine i udebelio se, ima oko 8 kg. Kako ga staviti na "dijetu"? U kućanstvu su još 2 ženkice. Velika konzerva im traje 3 dana, dobiju ujutro i navečer za poslasticu. Preko dana im damo suhu hranu koja im nije preko cijelog dana dostupna jer je i jedna maca punašnija. Koliko bi im trebalo davati konzervice i koliko suhe hrane da ipak ova dva debeljaka skinu koju kilicu, a da im se ne odrazi na zdravlje? Svi su kastrirani. Unaprijed hvala,
Vedrana

O: Sterilizacija je kirurški postupak uklanjanja jajnika ili uklanjanja jajnika i maternice (ovariohisterektomija).

Po samom operativnom zahvatu ljubimac postaje mirniji i privrženiji vlasniku, a apetit se nešto poveća, kao i količina dnevno konzumirane hrane, uz osjetno smanjeno kretanje (lutanje). Posljedica svega prije navedenog je nerijetko nakupljanje tjelesne težine u kratkom vremenskom periodu  te razvoj rizika od šećerne bolesti.

Iz tog razloga, savjetuje se prilagodba prehrane steriliziranim/kastriranim ljubimcima. Tako, mnogi renomirani proizvođači, kao što je Royal Canin, Hill's, Iams, Purina Pro Plan, Brit,... u svojoj proizvodnoj liniji posjeduju i program namijenjen za kastrirane/sterilizirane ljubimce. Takve hrane, osim prije navedenih preventivnih osobina, imaju i važnu ulogu u sprječavanju stvaranja mokraćnih kamenaca (struvita i oksalata) u mjehuru, odnosno štite od mogućih upala donjih mokraćnih puteva, vrlo učestalih i teških bolesti mačaka.

Iz tog razloga, savjetujem Vam da za početak "prebacite" ljubimce na hranu namijenjenu za sterilizirane/kastrirane ljubimce. Na takvim hranama, koje nerijetko dolaze u suhom i mokrom obliku, sam proizvođač nerijetko navodi na koji način ih je najbolje dozirati, a sve kako bi se održala tjelesna težina ili u određenim slučajevima ista smanjila na željenu vrijednost. Ovdje nemojte zaboraviti da svaki put kada dodajete mokru hranu suhom obroku i jedan i drugi obrok prilagodite, odnosno da smanjite količinu suhe hrane i na takav način "optimizirate" unos svih nutritivnih potrebnih elemenata na dnevnoj osnovi, a pritom da ne stvarate preduvjete za povećanje tjelesne težine.

Optimizirajući obrok te primjenjujući prikladnu prehranu postupno je moguće smanjiti tjelesnu težinu ljubimca te je održavati na željenoj težini. Također, prikladnom prehranom se može osigurati zdravlje ljubimca, odnosno spriječiti eventualni nutritivni deficiti koji uzročno-posljedično mogu dovesti do različitih zdravstvenih poremećaja.

Više ovakvih korisnih savjeta možete saznati i na adresi Pet Centra ili od svojeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr