Povratak

Sklonost perzijskih mačaka bubrežnim bolestima / Promjene na koži izazvane kortikosteroidima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imam perzijsku mačku. Već 3 mjeseca stalno se svrbi, liže, nedavno je liječena od upale bubrega i dobila je antibiotik i uz njih tablete. Nakon toga počela joj je jače otpadati dlaka. Čini mi se da se stanje pogoršava. Vodili smo je veterinaru on je rekao da je to od buha. Špricali su je frontlineom dali su joj ampule i to po 2 puta. 15 dana nema buhe i onda sve ponovno. Ona se i dalje češe, stvara ranice i kraste i skoro je ostala skroz bez dlake. Da li mi možete preporučiti kakvu kremu? Romina


O: Pretpostavljamo da ste upoznati da su perzijske mace sklone bubrežnim bolestima (policističnom oboljenju), koje za sobom povlači druga oboljenja (anemiju), dok  sama terapija ili  lijekovi poput kortikosteroida (visoke doze kod dugotrajnog liječenja) i antibiotici koji se primjenjuju injekciono u kožu (penicilini,sulfonamidi, cefalosporini - terapija obično u trajanju od 7-14 dana), mogu izazvati promjene na koži poput gubitka dlake, seboreje, svrbeža, papule ili mjehuriće, sitne ranice i krastice. Prisutnost samo jedne buhe na ovakvoj bolesnoj koži ,izaziva još jači svrbež,opadanje dlake i druge navedene simptome.

Uputno bi bilo naparaviti kompletnu pretargu krvi (visina ili broj leukocita i eozinofila,eritrocita,jetrene probe), Rtg sliku trbuha, da bi se dobio što bolji uvid u zdravstveno stanje pojedinih organa, te nakon toga odredila veterinarska dijeta i lokalana terapija.

Do tada treba koristiti posebnu hranu koja ne opterećuje organizam, poput hipoalergenske hrane ili hranu za  bolesti bubrega (Renal,k/d), a kao dodatak ishrani  koristiti esencijalne masne kiseline (omega 3 i 6) koji pomažu ozdravljenju kože, bubrega i radu većine enzima u tijelu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr