Povratak

Skotna maca i briga o mačićima...

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Bok! Imam macu poluduge dlake, staru 8 godina, koja je prvi put skotna, taman je već skotna 2 mjeseca. Uglavnom nisam nikada prisustvovala okotu mace i ne znam da li ja što trebam činiti. Koliko sam čitala, maca bi trebala sve sama napraviti, ali eto, kako ništa ne znam o okotu, molim za savjet. Pripremila sam joj kutiju s njenim jastučićem unutra.
Kada treba voditi mačiće na cijepljenje i slično? S koliko mjeseci ih mogu udomiti?
Unaprijed hvala,
Maja.

O: Graviditet u mačaka traje oko 2 mjeseca. Do oplodnje dolazi u rogu maternice i fetusi su u svakom rogu smješteni jedan iza drugoga. Pod utjecajem progesterona, hormona trudnoće, maca počinje mijenjati svoje ponašanje, smanjujući razinu aktvnosti i više se odmarajući. Nekoliko dana prije poroda ženka postaje nemirna i istražuje izabrano skrovište. Mačke u principu same izabiru mjesto u kojem će dočekati svoje potomstvo, moguće, no vrlo rijetko prihvaćaju mjesta koja smo mi izabrali za njih. Mjesto koje izabire posjećivati će nekoliko puta prije poroda, kako bi cijelog obilježila svojim mirisom, pomoću kojeg će se njeni mačići kasnije orijentirati. Što se porod više približava, mačka gubi apetit i nemirno se kreće po svome "gnijezdu", sve dok ne započnu kontrakcije. Mliječna žlijezda nabubri i počine lučiti kolostrum, a trbuh se opusti kao da "visi". Stidnica natekne, postaje mekana.

Porođaj mačaka obično prolazi bez komplikacija. Kada se kontrakcije počinju javljati svakih 30 sekundi porod je vrlo blizu. Sa pojavom kontrakcija, povećava se i frekvencija disanja. Cervix (grlić maternice) se skraćuje, postepeno se otvara, kontrakcije postaju sve dulje i jače, a otapanjem sluzavog čepa koji je zatvarao cervix, pojavljuje se krvava sluz.

Porod započinje prvim trudom, dolazi do otvaranja cervixa - stadij otvaranja traje 8 sati i završava potpunim otvaranjem. U ovom satdiju dolazi i do pucanja i izlaženja plodnih mjehura. Nakon ovog stadija slijedi stadij istiskivanja ploda.

Sa mačićem izlaze i plodne ovojnice, koje mačka poliže i proguta, te stimulira mačiće da samostalno udahnu zrak. Ako mačka to propusti, učinite to Vi, oslobodite mačiće plodnih ovojnica kako bi mogli disati. Nakon toga, slijedećim kontrakcijama izlazi posteljica koju će mačka, nakon što pregrize pupčanu vrpcu pojesti. Ako porod ne nastupi u roku od 12 sati nakon pojave sukrvavog iscjetka, zatražite pomoć veterinara.

Majčinski instinkt temelji se na emocionalnoj zrelosti, genetici i iskustvu koje je mačka imala sa vlastitom majkom. Ne postoji veći oblik agresije od onoga kada mačka brani svoje leglo, ona neće samo zastrašiti, već će okrutno braniti svoje mačiće. Ubrzo nakon poroda, njezin je prvi instinkt da leglo drži na okupu i čuva od opasnosti. Mačka često nakon nekoliko dana seli svoje mlade na drugo mjesto. Kako bi pomakla svoje mačiće, jednog po jednog, držeći za kožni nabor na vratu, prenosi ih. Mačiči pomoću receptora u nosu pronalaze mliječnu žlijezdu i tijekom cijelog perioda sisanja vraćaju se na istu. Otpuštanje mlijeka, potiču gnječući prednjim šapama sisu. Majčino mlijeko ima visoku koncentraciju masti i proteina koji pomažu mačićima u brzom rastu. Sisanje traje od 4-6 tjedana, no ponekad se i produljuje na duži period. Tijekom prvih tjedana, mačići su potpuno ovisni o majci. Njeno lizanje potiče mačića na pražnjenje mokraćnog mjehura i crijeva, čije će otpadne tvari pojesti.

Vrlo je bitna prehrana mačke kako za vrijeme graviditeta, tako i za vrijeme laktacije. Mačku hranite jednom od super premium hrana za mačiće, gravidne mačke i mačke u laktaciji, iz linije Hills, Eukanuba, Royal Canin ili Pro plan, a hrana mora biti dostupna ad libitum (jede koliko hoće). Ovakva hrana podmiruje energetske potrebe mačke u laktaciji.

Mačići počinju jesti krutu hranu u dobi od mjesec dana, a savjetujem da također koristite hranu ovih proizvođača. Kada počnu jesti, mogu se polako početi odvajati od majke između 5 i 6 tjedna starosti.

Preporučljivo je mačiće očistiti od crijevnih nametnika već u dobi od 10 dana, antihelmintskim pastama koje se daju trokratno u razmacima od 10-14 dana. Vakcinacija protiv mačjih zaraznih bolesti obavlja se sa 8 tjedana starosti, te se revakciniraju nakon 3-4 tjedna, a potom svake godine jedanput.

Nadam se da sam Vam pomogla, a za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr