Povratak

Slabiji apetiti mačke po ljeti / Preporuka hrane koja pogoduje zdravoj dlaci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Ljubimac mi je mačak mješanac koji inače živi u dvorištu i sklon je lutanju i zavlačenju po svuda. Po zimi se uvijek udeblja i svi ga vole onda maziti, no po ljeti užasno smršavi te se pretvori u ''izgladnjelog'' mačka iako ga redovito hranimo. Jedno vrijeme je čak imao i šugu, no sada mu dlaka neugledno strši te je na dodir gruba i kao da mu odpada. Što učiniti? Postoje li ogovarajući preparati za njegu dlake i što biste mi preporučili? Unaprijed hvala. Vlatka


O: Pošto sam i sama vlasnica mačke, koja je k tome i kastrirana, primjećujem da je su mačke po ljeti mršavije i imaju manje potrebe za hranom.  Ujesen počinju pojačano jesti i manje se kreću kako ne bi gubile previše energije i prikupile više masnih naslaga za zimu. Mačke koje nisu kastrirane , osobito mužjaci, lutaju uokolo od ranog proljeća do kraja ljeta  u potrazi za mačkama koje se tjeraju. Tada često dolaze izranjavani od tučnjava sa drugim mačorima, a osim toga mogu pokupiti razne parazitarne bolesti - buhe, šugarace, gljivice (mikrosporoza) pa i unutarnje parazite - gliste i trakavice, a mnogi i smrtno stradaju pod kotačima automobila. Stoga vam preporučam da mačka kastrirate kako ne bi imao takvih zdrastvenih problema.

Smatram da je za lijepu i zdravu dlaku najvažnija prehrana sa dovoljnom količinom lako probavljivih bjelančevina, tj. hrana sa dosta mesa. Iz bjelančevina životinjskog podrijetla se izgrađuje mišićna masa i nadoknađuje ispala dlaka. Masti u hrani daju životinjama energiju za kretanje, a ono što nisu potrošile prelazi u masno tkivo. U trgovinama Pet centra možete pronaći suhe (dehidrirane) hrane za mačke, koje u pravilu imaju barem dva do tri puta više bjelančevina od konzervi. Nisu sve dehidrirane ili konzervirane hrane jednako kvalitetne pa se dijele na premium i superpremium hrane, a najkvalitetnije su one koje ne sadrže žitarice, koje mačke zbog kratkog probavnog trakta ne mogu probaviti.

Osim toga imamo i specijalne hrane za mačke sa kožnim problemima - Hills Sensitive skin, Royal canin Hair& skin, Proplan Derma plus. U kvalitetnijim hranama su obično dodane Omega 3 i 6 esencijalne masne kiseline koje su neophodne za zdravu kožu.  Najbolji izvor im je riblje ulje (lososovo) koje se obično dodaje u takvu hranu.
Osim toga, u sastavu kvalitetnijih hrana su i vitamini,  a za dodatno davanje imamo Multi vitaminske paste za mačke koje sadrže A,D3, E i B kompleks vitamina te važne aminokiseline. Vitamini B kompleksa svaki za sebe imaju važnu ulogu u metabolizmu, a osobito su važni za zdravu kožu. Kad nas posjetite u našim trgovinama za dodatne informacije možete tražiti savjet od naših veterinara.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr