Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja mama je našla dva mala mačića od otprilike dva mjeseca starosti. Jedan (crni) je slijep na lijevo oko, a drugi (bijeli) je slijep na desno oko. Da li je to najčešće urođeno ili stečeno? Ines

O: Oko je organ vida koji služi za percipiranje okoline. Oko, sa svojim osjetljivim strukturama, šalje impulse preko optičkog živca u centar za vid, koji se nalazi u mozgu. Naime, svjetlost mora proći kroz prozirne dijelove oka te se kao umanjena slika reflektirati na određenom dijelu mrežnice. Tada, svjetlosni podražaj se pretvara u živčani impuls koji putuje do središta za vid u mozgu.

Sljepoća označava gubitak vida, a može biti urođena ili stečena; potpuna ili djelomična; reverzibilna i ireverzibilna. Gubitak vida kod mačaka je najčešće stečena karaktera.
 
Urođena sljepoća je uglavnom genetski uvjetovana, a stečena najčešće nastaje kao posljedica različitih ozljeda oka, bolesti oka, tumora oka, nekih virusnih oboljenja, povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti,...

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite i na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će Vas stručno osoblje, nakon pregleda ljubimaca, moći dalje savjetovati te odgovoriti Vam na postavljena pitanja.

OZNAKE: