Povratak

Smanjen apetit u mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo sijamskog mačka starog 9 mj. Od prošloga petka ne uzima hranu, jako slabo, skoro pa ništa. Povremeno, ali i to slabo, pije tekućinu. Prvo smo ga hranili mesnim Whiskas proizvodima, a poslije, nakon konzultacije s veterinarom, Trovet briketima. Do sada je bilo sve u redu i odjedanput su došli problemi. Prije dva dana smo otišli s njim kod veterinara, obavio je pregled i veterinar je zaključio da nema nikakvih vanjskih očitovanja nekakvog oboljenja. Temperatura i kilaža su mu sasvim u redu, dobio je jedino cjepivo protiv glista i B vitamin za bolji apetit (koji, na žalost, nije imao baš prevelik učinak). Otišla sam do Pet centra i kupila mu vitaminsku pastu Calo-Pet i mesni obrok Royal Canin Recovery.

Molim vas, ako nam možete dati koristan savjet.
S poštovanjem, Ines

O: Apetit ili tek predstavlja psihološku kategoriju koja ima veze sa memorijom i različitim asocijacijama, za razliku od gladi koja je fiziološka i predstavlja izraz organizma koji ima potrebu za hranom.

Zbog toga, smanjen apetit može nastati zbog različitih situacija koje su primarno psihološke, a tiču se npr. promjene hrane, promjene u okolišu mačke, poput novog kućnog ljubimca u kući ili nove osobe u kući. U ovom smislu, ponekad je potrebno minuciozno istraživanje da bi se otkrilo zašto mačka slabije jede. Ipak, ovakve situacije nisu zabrinjavajuće jer su obično prolazne.

Ponekad, međutim, smanjen apetit predstavlja početak pojedinih bolesti, a može se nastaviti kao anoreksija, tj. potpuni izostanak apetita. Bolesti kod kojih dolazi do anoreksije su zaista mnogobrojne. Ukoliko je apetit smanjen kroz duži period i dovodi do gubitka tjelesne težine, neophodno je zatražiti veterinarsku pomoć.

Za stimulaciju teka kod mačke možete upotrijebiti hranu koja je uobičajeno atraktivnija, poput ribe ili neke druge hrane koja ima intenzivan miris. U pravilu, što je miris intenzivniji, to je hrana ljubimcu atraktivnija. Primjena vitamina B kompleksa, u tom smislu, također može pomoći. Mačja trava također dolazi u komercijalnim uvjetima, u različitim varijantama i može ponekad poslužiti kao stimulator apetita.

Što se tiče Calo-Pet paste i Royal Canin Recovery konzerve, mogu reći da se radi o vrhunskim proizvodima koji mogu pomoći da se poboljša apetit Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr