Povratak

Socijalizacija i međusobna igra mačića / Probavne smetnje kod mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Spasio sam ženskog mačića kojeg je netko stavio da se utopi u potok. Veterinar kaže da je imala 1-1,5 mjeseci. Dva meseca kasnije sam udomio muškog mačića starosti 2,5 mj kada sam shvatio da je napušten jer mi je dva dana plakao pod prozorom. Pun je ujeda, ozljeda i krastica po tijelu. Također ima, po meni, hematom od ugriza na stomaku blizu spolovila pristojne veličine. Veterinar kaže da nije ništa, ali se bojim jer sam našao kvržicu unutar hematoma veličine manjeg zrna graška. Također, ima proljev koji je u početku bio žut, sada smeđ, ali i dalje ne prestaje i jako smrdi a traje sedam dana. Oba mačića su očišćena od nametnika pa nije u tome stvar. Probao sam mijenjati hranu i medicinski ugljen, ali nema rezultata. Još jedino nisam probao dati sirovo meso kako sam našao napisano na nekoliko mjesta, ali ne znam je li to pametno? Mačkica je cijepljena, a mačka vetrinar nije cijepio jer kaže da se treba oporaviti prvo. Također, mačkica koja sada ima blizu 4 mj je jako agresivna prema pridošlici. Dosta jako ga grize, kao što i mene grize dok se igramo. Pokušao sam ju odučiti od toga (prskalicom na vodu, prekidanjem igre, nagrađivanje hranom, maženjem kada je mirnija...), ali mislim da je prerano napuštena pa se nije socijalizirala i pokušaji su mi bezuspješni. Mali mačić

trpi sve njezne napade, miran kao bubica, ali je inače zaigran. Također, mačkica jako živčano zakopava pijesak kada obavi nuždu što rezultira svakodnevnim usisavanjem pijeska po kupatilu, dok mačić normalno svoje zakopa. Molio bih pomoć u svezi hematoma i socijalizacije mačića jer su dosta toga netipičnog prošli.

Lijepi pozdrav, Siniša

O:
Kao što i sami kažete, velika je vjerojatnost da je mačkica prerano napuštena pa se u toj najranijoj dobi nije sretala s pripadnicima iste vrste, ali je doživjela i veliki stres. Osim toga, ona je dosad imala svu Vašu pažnju i cijeli prostor samo za sebe. Ona smatra novog mačića prijetnjom njenoj sigurnosti, a mora Vašu pažnju dijeliti s njim. Pošto su oboje mladi, vjerojatno će se s vremenom ona privići na njega, ali igranje mačaka je i inače dosta grubo.

O ponašanju mačića dodatne informacije i savjete možete pročitati ovdje i ovdje.

Što se tiče njegovog proljeva, preporučam Vam da ili promijenite hranu, da uzmete medicinsku hranu za probavne poremetnje te probiotik ili, u krajnjem slučaju, da dobije antibiotsku terapiju.

Od preparata koji djeluju na probavne smetnje, a nisu antibiotici, u ljekarnama Pet centra možete pronaći sljedeće:

- Dia dog`n cat tablete, koje se daju 2 dana te sadrže prirodne adsorbense, a elektroliti  nadoknađuju izgubljene ione. Tablete se usitnjavaju, miješaju sa vodom i daju s hranom.

- Diarsanyl pasta sadrži kao aktivnu tvar Montmorillonit (vulkanska glina) koji štiti oštećenu sluznicu i adsorbira toksine, bakterije, viruse i dr., elektroliti sudjeluju u nadoknadi važnih iona, a dekstroza za nadoknadu izgubljene energije. Pasta se daje izravno u usta.

- Floryboost osim Montmorillonita sadrži prebiotike, probiotike i elektrolite, a sve zajedno pomaže ustabiliti narušenu ravnotežu u probavnom sustavu.

O hematomu možete više pročitati ovdje. Hematom obično prolazi, postupnom resorpcijom ugrušane krvi, nakon 2-3 tjedna.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr