dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mene zanima da li je mačka potrebno voditi veterinaru zato što kad spava trzaju mu mišići na momente noga mu se trza pa glava itd. Dobro jede, aktivan je. I imam još jedno pitanje, da li su svi muški mački agresivniji od mački jer mačak kojeg mi imamo nas grebe grize, sve je samo ne umiljat, da li su mačke drugačijeg karaktera umiljatije od muških mački, da li postoje razlike u karakteru.

Hvala na odgovoru, Marina


O: Smatra se da mačke tijekom svog života provedu gotovo dvije trećine svojeg života u spavanju. Tijekom spavanja izmjenjuju se faze laganog i dubokog sna. Tijekom sna, kao i kod drugih sisavaca, opća aktivnost organizma je smanjena, a psihička aktivnost promijenjena. To će posljedično uzrokovati aktivnosti po pojedinim moždanim centrima i razvoj sna. Tijekom sna, ispod djelomično ili potpuno sklopljenih kapaka, moguće je uočiti pomicanje očiju. Također, tijekom sna moguće je uočiti i druge pokrete, kao što su trzanje mišića, pomicanje ekstremiteta, pomicanje brkova,...

U svakom slučaju, ove reakcije su potpuno prirodne i ne bi trebale predstavljati neki alarm za vlasnike.

Smatra se da postoje razlike u ponašanju među spolovima mačaka. Tako, kaže se da mužjaci imaju veću potrebu za kretanjem, a sve kako bi označili i utvrdili svoj teritorij. Također, mužjaci se smatraju agresivnijim, destruktivnijim, razdražljivijim,... Za razliku od mužjaka, ženke su zaigranije i nježnijeg karaktera.

Naravno, prije navedeno može varirati od jedinke do jedinke.

OZNAKE: