Povratak

Stalno češanje i crne mrvice u ušnom kanalu mačke - šugarac i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Moja mačka ima već  11 godina i kućna je mačka, naime i spava unutra preko noći, no sad je nakupila toliko buha (ne vidim ih, ali stalno se češe, tj. liže), dobijala je ampule protiv svih nametnika, ali ne vjerujem da su šta pomogle, probala sam par vrsta (koje sam bila u mogućnosti kupiti jer ne idem često u Osijek) i stanje joj je sve gore. No pitanje je i zbog toga što sam joj našla da je jedno uhu iznutra prljavo – nešto bordo, smeđe pa me zanima znate li je li bi to moglo nešto biti više u pitanju, onako mrvice toga ima u šuljini od gore prema srednjem uhu? Naručit ću sad iz web shopa Pet centra one kapi Petvital i Protection spot on, da li mi još nešto preporučate, tj. koje ampule su najjače za ovako stanje?
Jelena

O: Uzroci učestalog češanja kod mačaka su višestruki. Ukoliko se radi o ektoparazitu – šugarcu (grinji Notoedres cati, koja bi se eventualno mogla sa sigurnošću dijagnosticirati uzimanjem strugotine ozlijeđene kože i pregledati mikroskopom), a iz Vašega opisa nalaza sitnih crnih mrvica u ušnom kanalu uz obilatu pojavu ušne smole – cerumena, tada je riječ o vrlo kontagioznoj zaraznoj parazitarnoj bolesti.

Šugarac parazitira na koži mačke (cijeli svoj razvojni stadij, od jajašca, preko stadija ličinke i nimfe, do odraslog oblika) u periodu od 2 -3 tjedna. Bolest se najčešće prenosi kontaktom s drugim mačkama, zaraženim predmetima, češljevima, prostirkama, stoga je mogući prijenos uzročnika bolesti ukoliko je Vaša mačka  bila u kontaktu sa drugom mačkom (koja je pri tome bila infestirana šugarcem).

Najbitniji simptom je češanje životinje jer različiti razvojni stadiji migriraju kroz površinski sloj kože (najčešće u ušnom kanalu, ako se radi o ušnom šugarcu), kasnije se širi na vanjsku stranu uške, područje oko vrata, po šapama, kasnije po čitavom tijelu. Životinje se pokušavaju riješiti svraba, češući se i grizeći infestirana mjesta, često si nanoseći ozlijede u vidu ogrebotine, bezdlačnih područja, koja se mogu inficirati bakterijama. Iritirana koža može biti prekrivena ljuskicama, sasušenim eksudatom, zadebljana i naborana.

Mačku bi svakako trebalo tretirati protiv šugaraca lijekovima armitraz, ivermektin ili ampulama Stronghold (za mačke i kuniće) koje se izdaju na veterinarski recept i ampule Advocate (za mačke i kuniće), kao dijagnostičku terapiju, kako bi se isključila ili potvrdila sumnja u zarazu šugarcima. Istovremeno možete zaštititi svog ljubimca navedenim ampulama kako biste prevenirali eventualnu zarazu. Advocate i Stronghold možete kupiti u trgovinama Pet centra, uz propisani veterinarski recept.

Svakako bi bilo dobro da Vašu mačku držite odvojeno od ostalih životinja, kako bi spriječili eventualnu zarazu, kao i pridržavati se načela opće higijene (pranje ruku poslije svakog kontakta, tretmana predmeta i okružja insekticidnim sredstvima tipa Biokill, Biotol...), kako se i sami ne biste zarazili ili netko drugi od ukućana.

Kako bi se održavala adekvatna higijena uha i ušnog kanala, potrebno je povremeno čistiti ušni kanal sa za to namjenjenim otopinama kao što su Otifree, Otodine, Adolac... preparatima koji otapaju prisutni cerumen, blagog su dezinfekcijskog i protuupalnog djelovanja, te se osim iz higijenskih razloga koriste kao predradnja pripreme uha za nadolazeću terapiju antibioticima.

Od ostalih uzroka, osim gore navedenog uzročnika, a također spomenutih buha (koje su iz Vašega opisa redovito tretirane, a tretmani se moraju provoditi redovito svaka 3-4 tjedna), neki od njih su: hrana siromašna mineralima, vitaminima i esencijalnim tvarima (aminokiselinama, nezasićenim masnim kiselinama), hormonski disbalans, zatim bakterijske, gljivične, parazitarne bolesti te razne alergije koje se manifestiraju suhoćom, perutavošću, lokaliziranim ili generaliziranim svrbežom.

Stoga Vam savjetujem da posjetite Vašega veterinara kako bi se sa sigurnošću mogao utvrditi uzrok svrbeža i na taj način pokušalo pomoći Vašem ljubimcu. Također Vam predlažem dapročitate i prethodno objavljene odgovore mojih kolegica vezane uz istu temu, pod naslovima:

Mačje buhe

Konstantni svrbež i češanje mačka

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr