Povratak

Starija mačka obavlja nuždu izvan uobičajenog mjesta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mačku staru preko 10 godina. Donedavno s njom nije bilo nikakvih problema što se tiče obavljanja nužde, naime uvijek je to uredno činila u dvorištu. Prije nekog vremena primijetila sam da se je nekoliko puta pomokrila na fotelju ili ukrasni jastuk. U jednom navratu obavila je i veliku nuždu. To me je jako zabrinulo. Molim Vas da mi odgovorite o čemu se može raditi, odnosno postoji li mougćnost da joj to prijeđe u naviku? Ujedno Vas molim da mi date savjet kako da se riješim neugodnog mirisa koji je nakon toga ostao? Iako sam sve oprala i dezinficirala, neugodni miris i dalje osjećam pa nisam sigurna radi li se o zaostalom mirisu ili se mačka pomokrila na nekom drugom mjestu iako to nisam primijetila. Nadam se da ćete mi pomoći u rješenju ovog problema te Vam unaprijed zahvaljujem. S poštovanjem, Tatjana


O: Mokrenje, odnosno defeciranje izvan uobičajenog mjesta jedan je od najčešćih poremećaja u ponašanju starijih mačaka. Mnogobrojni uzroci mogu dovesti do ovakvog ponašanja; neki su vezani uz organske poremećaje – bolesti, a kod nekih mačaka radi se o psihološkom momentu.

Kod sljedećih bolesti može doći do promjene u ponašanju vezano za obavljanje nužde: upalna bolest crijeva, dijabetes melitus, bolest donjih mokraćnih puteva, ali i bolesti kod kojih je mokrenje i defeciranje vezano uz bolnost. Takvi slučajevi mogu biti kod artritisa, problema s analnim vrećicama, kolitisa, bolesti donjih mokraćnih puteva.

Veoma često je stres glavni uzrok promjena u ponašanju kod oba

vljanja nužde. To može biti bilo koja promjena rutine u Vašoj kući i ne mora se izravno ticati mačke. Npr.nova osoba, godišnji odmor, drugačiji raspored namještaja... sve to može mačku učiniti tjeskobnom. Ponekad nije jednostavno otkriti temeljni uzrok takvom ponašanju i potrebno je strpljivo istraživati.

Što se tiče neugodnog mirisa,prvenstveno treba otkriti njegovo porijeklo. Mačke znaju obaviti nuždu na skrovitim mjestima ili drugim mjestima gdje to ne očekujemo pa treba biti pozoran u tom smislu. Ukoliko se situacija ne promijeni, preporučujem Vam odlazak veterinaru, kako biste eliminirali eventualne organske uzroke ovog problema.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr