Povratak

Sterilizacija mačke nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Moja mačka se omacila prije tri dana, ima 5 mačića i sve je u najboljem redu. Svakako bih je voljela sterilizirati i zanima me kada je najbolje vrijeme, čitam po forumima i preporuča se ne zadugo nakon poroda, pa čak od 4 tjedna. A mene zanima hoće li joj to poremetiti ciklus dojenja mačića? Što ako ostane bez mlijeka? Uz to sigurno neće moći dojiti dan prije i na sam dan sterilizacije zbog narkoze.

Trebam li pričekati duže vrijeme?

Hvala. Sabina

O: Operativni zahvat odstranjivanja jajnika ili jajnika i maternice odnosno tzv. sterilizacija je postupak koji je uvijek indiciran ako vlasnik više ne želi brinuti o tjeranju i graviditetu svoje mačke. Naše kućne mačke koje su njegovane i dobro hranjene mogu se tjerati uzastopno tijekom cijele godine i više to nije ograničeno samo na dva puta godišnje odnosno veljaču i kolovoz. Tijekom spolnog ciklusa tjeranje traje 4-7 dana i ciklus se ponavlja sve do začeća odnosno ponovnog graviditeta.

S obzirom na građu same maternice i njenog epitela  te međusobnu čvrstoću povezanosti sa slojevima placente u graviditetu, mačke se dosta brzo oporavljaju od poroda i sama maternična sluznica bude obnovljena za 3- 4 tjedna nakon okota.

Ukratko, to znači da mace ponovno ulaze u ciklus vrlo brzo i tjeranje nastupi već 3- 4 tjedan po porodu i mogu ponovno ostati skotne, iako u tom periodu još uvijek imaju mlijeka i doje mačiće.

Ako ne želite više brinuti o novim mačićima, slobodno Vašu macu sterilizirajte oko 4 tjedna nakon okota.

U toj dobi mačići već mogu pomalo početi jesti krutu hranu, neku od superpremium hrana za juniore odnosno označenu 'kitten' koju možete pronaći i u našim dućanima (npr. Brit Care kitten ili Royal Canin Mother&Babycat Starter ) koju ćete u početku rehidrirati s malom količinom vode ili nekom od vlažnih hrana, pašteticama, vrećicama.

Naravno, po sterilizaciji Vaša maca više neće imati mlijeka, no Vi možete produljiti konzumaciju mlijeka kod mačića sa zamjenicom za mačje mlijeko u prahu, koju također možete naći na našim policama (neka od zamjenskih mlijeka u prahu su Dr. Clauder's Prolife te Beaphar Kitten). Možete Vi i produljiti vrijeme do sterilizacije, no onda bi bilo dobro da macu ne puštate van uopće ili  bez nadzora jer trebate voditi računa o njenom ciklusu kako ponovno nebi došlo do graviditeta.

Za macu nakon sterilizacije, prva 2-3 dana preporučam medicinsku hranu za oporavak, lako probavljivu i s puno bjelančevina (a/d konzerva, high calorie konzerva ili convalescent vrećica).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr