Povratak

Sterilizacija - mogućnost graviditeta i debljanje nakon obavljenog zahvata

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nadam se da mi možete pomoći. Naime, zanima me može li sterilizirana mačka kojoj su standarnnom procedurom odstranjeni samo jajnici, ako je operacija obavljena u ranom stadiju skotnosti, ostati skotna i iznijeti mačiće? To pitam stoga što mi se, prije mjesec dana strerilizirana mačka, počela debljati u području trbuha, a ne jede puno više nego prije. Ima li slučajeva takvih nelogičnosti?
Hvala, Sanja

O: Sterilizacija je kirurški postupak uklanjanja jajnika ili uklanjanja jajnika i maternice (ovariohisterektomija).

Svrha ovog postupka je ukloniti žlijezde koje proizvode  hormone  (estrogen  i  progesteron),  koji  su  odgovorni  za stimulaciju i kontrolu spolnog ciklusa, te za normalan tijek graviditeta.

Stoga, ako se jajnik ukloni, izostaje i lučenje određenih hormona, koji sudjeluju u održavanju fiziološkog tijeka graviditeta i samom porodu, a graviditet se prekida.

Postupak se obavlja u općoj narkozi, a zbog anatomske pozicije organa (maternica i jajnici) u trbušnoj šupljini, rez se postavlja na području trbuha.

U određenim slučajevima, prilikom operativna zahvata veterinar može postaviti samo ligaturu ispod jajnika, a sami jajnici ostaju intaktni in situ (na svojoj poziciji, mjestu). Tada, i sam ljubimac zadržava sve simptome i znakove tjeranja, ali se gubi mogućnost gravidnosti. Međutim, zbog čestih mogućnosti rekanalizacije podvezanog jajovoda i posljedične pojave gravidnosti, podvezivanje jajnika se rijetko provodi.

Samom sterilizacijom ljubimac postaje mirniji i privrženiji vlasniku, a apetit se nešto poveća, kao i količina dnevno konzumirane hrane, uz osjetno smanjeno kretanje (lutanje). Posljedica svega je nakupljanje tjelesne težine u kratkom vremenskom periodu po operativnom zahvatu te razvoj rizika od šećerne bolesti.

Stoga, po operaciji je potrebno uravnotežiti i prilagoditi obrok ljubimcu, a sve kako bi se izbjegle pojave različitih komplikacija. Tako, mnogi renomirani proizvođači, kao što je Royal Canin, Hill's, Iams, Purina Pro Plan,... u svojoj proizvodnoj liniji posjeduju i program namijenjen za kastrirane/sterilizirane ljubimce. Takve hrane, osim prije navedenih preventivnih osobina, imaju i važnu ulogu u sprječavanju stvaranja mokraćnih kamenaca (struvita i oksalata) u mjehuru, odnosno štite od mogućih upala donjih mokraćnih puteva, vrlo učestalih i teških bolesti naših ljubimica.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da odvedete svoju ljubimicu kod veterinara kako bi ga isti mogao pregledati i utvrditi točno o čemu je riječ. Po postavljenoj dijagnozi, veterinar će biti u mogućnosti dalje Vas savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr